Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami podbiło bez wątpienia nasze podniebienia. Po raz pierwszy robiłam je dwa lub trzy lata temu, ale pamiętam do dziś, jak mąż stał z łyżeczką i wyjadał je prosto z blachy ku mojej zgrozie, bo ciasto pieczone było na przyjazd gości.
Od tamtej pory robiłam je wielokrotnie i za każdym razem kończyło się pilnowaniem ciasta, przed zbyt wczesnym spałaszowaniem go przez męża.
Ciasto jest idealne. Nie za suche, nie za mokre, nie rozpada się, dobrze się kroi i jeszcze lepiej konsumuje;) Ja robię je w okresie wakacyjnym zawsze z jagodami i malinami. Jakoś ten duet doskonale komponuje mi się w tym cieście. Ponieważ używam tych a nie innych owoców, to robię to ciasto w zasadzie jedynie w lipcu i sierpniu. Jednak w tym roku na pewno zagości u nas jeszcze nie raz, z galaretką z czarnej porzeczki. Pasuje tutaj idealnie, aby złamać słodki smak ciasta.
Jeśli szukacie ciasta na spotkanie przy kawie, rodzinny obiad a nie próbowaliście jeszcze tego przepisu, koniecznie je zróbcie.
Ta jasna warstwa to słynna warstwa budyniowo-piankowa. Po raz pierwszy robiłam takie cudo i przyznam szczerze, że sprawdza się doskonale i wykorzystam na pewno ją np w szarlotce.
Przepis pochodzi z mojej ukochanej strony www.mojewypieki.com , gdzie Dorotka robi je z malinami, ja jednak upieram się na zestawieniu maliny + jagody 😉
Ciasto możecie dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię.
Ciasto może zamrożone dzień wcześniej i jedynie wyjmujemy je do starcia w dniu pieczenia, aby zaserwować gościom świeżutki placek.
Składniki
Ciasto
- 2- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
- 1/2 szkl. oleju
Owoce
- 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska)
Instrukcje
Ciasto
- Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto.
- Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody.
- Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 40% i 60 % ( u mnie jak wyjdzie, jedna większa, druga mniejsza).
- Zamrażamy min. na ok 1h.
- Blachę wysmarować tłuszczem.
- Na blachę ścieramy większą część zamrożonego ciasta.
- Rozkładamy je po całym dnie i lekko dociskamy.
- Podpiekamy spód w 190 stopniach ok 15-20 min.
- Na podpieczony spód wykładamy piankę.
- Na piankę układamy owoce. Jeśli używamy malin, układamy je otworkiem do góry.
- Delikatnie wpychamy łopatką owoce w piankę.
- Na wierzch ścieramy pozostałe kruche ciasto.
- Pieczemy do zrumienienia góry - ok 30 min.
Pianka
- Białka ubijamy.
- Dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając na wysokich obrotach.
- Dodajemy proszek budyniowy.
- Wolniutko wlewamy olej cały czas miksując
Dawno nie jadłam ciasta w pianką:)
Robiłam ze śliwkami. Jest super
Jakiej wielkości forma?
Piekłam w formie 24×28 cm, autorka podaje również 33×20 cm