Dzisiaj zapraszam Was na pyszne bułeczki drożdżowe. Normalnie powiedziałabym jagodzianki, ale nie ma w nich tylko jagód. Mamy również to co tygryski lubią, czyli ser biały, w tym wydaniu wymieszany z jagodami.
Drożdżówki piekłam na samym początku jagodowego sezonu, stąd braki w jagodach 😉 Ponieważ bułeczki miały „iść” do ludzi, jako podziękowanie, musiały być upieczone ze sprawdzonego przepisu. Nie chciałam, ani nie miałam zbytnio czasu na eksperymenty. Postawiłam na sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe, z tradycyjnych jagodzianek.
Bułeczki wyszły rewelacyjne, jak zawsze 😉 Ser biały doskonale współgrał z jagodami.
Zachęcam Was do mieszania nadzienia. Doskonale sprawdzi się również ser z malinami czy brzoskwiniami jak również nadzienie w postaci malin czy jagód, lub jagód czy jabłek. Nie musimy ograniczać się do jednego rodzaju owoców (ja zwykle tak dla uproszczenia robię ;). Minus, że takich bułeczek, nie nazwiemy już jagodziankami, bo w ich składzie nie ma samych jagód.
Bułeczki wychodzą puszyste, mięciutkie. Z kruszonką też poszłam na łatwiznę. Odkąd wypróbowałam kruszonki gotowanej, w zasadzie jestem jej wierna. Nie brudzimy naszych rączek a kruszonka wychodzi przepyszna.
Bardzo polecam z mlekiem, z kawą, na weekend i na co dzień, na deser czy na śniadanie. Na piknik czy do zjedzenia na tarasie albo najzwyczajniej w kuchni.
Z podanej porcji wychodzi ok 10-12 bułeczek, w zależności od wielkości.
Składniki
Ciasto
- Robimy z tego przepisu
- 1 jajko do smarowania
Nadzienie
- 500 g sera
- 250 g jagód
- 4 łyżki cukru
- jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- Z tego przepisu.
Instrukcje
- Ciasto robimy według przepisu.
Nadzienie
- Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier, jajko.
- mieszamy.
- Na koniec dodajemy jagody.
Kruszonka
- Robimy według przepisu
- W kawałki ciasta wkładamy nadzienie, zlepiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Smarujemy jajkiem.
- Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.