To chyba pierwszy tort na blogu 😉 Tort orzechowy z kremem na bazie serka mascarpone, chałwy i kawy. Krem zdecydowanie lżejszy niż popularne kremy maślane, można więc cieszyć się jego smakiem bez większych wyrzutów sumienia.
Jeśli nie lubicie chałwy, można spokojnie ją pominąć przy robieniu kremu. U mnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;)
Tort nie jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową.
Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek.
W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki.
Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego ciasta z kremem 🙁
Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. U nas bez problemu wytrzymał w lodówce 6 dni.
Składniki
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 200 g chałwy
- 1 opakowanie Śnieżki
- 200 g kremówki
- 100 g cukru pudru
Ciasto
- 8 jajek (białka i żółtka osobno)
- 150 g mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550)
- 250 g orzechów włoskich zmielonych
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do nasączenia
- 1 szklanka mocnej kawy
- 2 łyżki wódki/ amaretto
Instrukcje
Do nasączania
- Kawę zaparzamy, dodajemy alkohol i odstawiamy do ostygnięcia
Ciasto
- Białka ubijamy z solą na sztywno.
- Ubijając dodajemy porcjami cukier, żółtka i proszek do pieczenia.
- Dodać mąkę i wymieszać.
- Dodać orzechy i wymieszać tym razem delikatnie łyżką.
- Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną. pieczemy w 170 stopniach ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę i dwukrotnie upuszczamy ją na blat/ziemię z wysokości ok 50-60 cm. Odstawiamy blachę do piekarnika do ostygnięcia.
Krem
- Mascarpone ubijamy z cukrem na puch.
- Chałwę rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki.
- Do mascarpone dodajemy Śnieżkę i kremówkę miksujemy.
- Na koniec dodajemy chałwę czy też cukierki czekoladowe i delikatnie mieszamy
- Tort przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat dokładnie nasączamy, szczególnie przy bokach. BLaty smarujemy kremem. Dowolnie ozdabiamy.
a czym można zastąpić śnieżkę?-nie trawię jej
Możesz dodać śmietanfix, albo więcej żelatyny. Chodzi o to, aby bardziej usztywnić masę.
Witam.Na jaka wielkosc tortownicy jest tort?
Tak jak w treści wpisu – piekłam go w tortownicy o średnicy 24 cm 😉
Ciasto wyśmienite! Robiłam bez śnieżki, a masa po schłodzeniu była idealna. Goście się zajadali aż im się uszy trzęsły – nawet Ci, co nie jedzą ciast! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Super, bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało 😉
Mam pytanie do przygotowania masy. Kremówka to śmietana ? Ile procent? Mam ja wczesniej ubić ze Śnieżka i wtedy dodać do mascarpone?
Kremówka to śmietana 30-36%. Nie ubijamy jej, a dodajemy do mascarpone i miksujemy chwilkę. Ma za zadanie spowodować, że krem będzie w konsystencji i smaku bardziej lekki.