To chyba ciasto, które doskonale zna większość osób. Blaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym z warstwą orzechów w miodzie na górze.
Mi nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, chociaż u mnie w rodzinie występowało jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie foliowej na szafce i mogły tam leżeć bardzo długo bez uszczerbku na smaku. Potem tylko nasączenie i przełożenie masą i ciacho było gotowe. A, że od imienin taty, do Barbórki (mama), był rzut beretem a od Barbórki do Świąt… też blisko, w mojej pamięci to ciasto Bożonarodzeniowe i kropka 😉
Ale wróćmy do orzechowca. Ciasto miodowe z dodatkiem sody, a więc sam placek przypomina nieco ormiańską Marlenkę. Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa. Krem budyniowy wydaje mi się często zbyt ciężki i mdły w smaku. Tutaj dolałam syropu do kawy o smaku czekoladowym, ale można dodać np 3 łyżki mocnego naparu kawy czy amaretto. Dzięki syropowi, krem nie był już tak „mulisty”.
Ciasto najelpiej upiec dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Dzięki czemu blaty ciasta dobrze nasiąkną i wchłoną krem.
Składniki
Ciasto
- 3-3,5 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki sody
- 200 gr masła
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu gryczanego
Warstwa orzechowa
- 300 gr orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 100 gr masła
Krem
- 3/4 l mleka
- 2 budynie (na 0,5l mleka)
- 4 łyżki cukru
- 200 gr masła
- 3 łyżki syropu do kawy/naparu kawy/amaretto
Instrukcje
Ciasto
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od 3 szklanek mąki.
- Jeśli ciasto jest bardzo lepkie, podsypujemy mąką.
- Ciasto dzielimy na 3 części.
- Każdą część wałkujemy na cienki placek.
- 2 blaty pieczemy na pergaminie do pieczenia przez ok 20 min w 180 stopniach.
- Na 3. blat przed włożeniem do piekarnika wykładamy masę orzechową.
Warstwa orzechowa
- Orzechy siekamy lub rozdrabniamy tłuczkiem (ja lubię jak są grubsze wyczuwalne dobrze fragmenty orzechów niż sieczka z maszyny)
- W rondelku rozpuszczamy miód, cukier, cukier waniliowy i tłuszcz i co jakiś czas mieszamy.
- Dorzucamy orzechy i dokładnie mieszamy, aby orzechy były całe obklejone masą.
- Orzechy wykładamy na jeden z blatów.
Krem
- Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Możemy oczywiście sami przygotować budyń.
- Do gorącego budyniu wkładamy posiekane masło i mieszamy do rozpuszczenia.
- Dodajemy syrop/kawę/alkohol i również mieszamy.
- Blaty smarujemy obficie kremem.
- Na górze ciasta umieszczamy blat z warstwą orzechów.
- Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
- Najlepiej jeść dopiero drugiego dnia, kiedy ciasto nasiąknie kremem.