Rogaliki jak i ciastka to doskonałe przekąski, takie na raz. Można złapać w dłoń i dalej gdzieś biec. Można łatwo zapakować w plecak i zabrać na wycieczkę, piknik czy do pracy.
Przepis na te rogaliki dostałam od koleżanki. Ciasto jest doskonałe, nie za suche, lekko się rozwarstwiające, co dodatkowo podkreśla smak wypieku. W środku może być dowolne nadzienie. Mądre głowy zalecają podawać rogaliki z cukrem pudrem, ale wszystko zależy od nadzienia jakie zastosujecie. Jeśli użyjecie słodkiej marmolady czy dżemu, może okazać się, że nie trzeba uzywać już cukru pudru jak u nas.
Doskonałe również na drugi dzień o ile uda Wam się nie zjeść całości w ciągu jednego dnia 😉
Składniki
Rozczyn
- 0,5 szkl mleka
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
Ciasto
- 3 szkl. mąki
- 2 jajka + 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szkl. śmietany 18%
- 1/2 kostki masła
Instrukcje
- Mleko delikatnie podgrzewamy - ma być ciepłe ale nie gorące.
- Wkurszamy drożdże, dodajemy cukier.
- Odstawiamy na ok 10-20 min, aż drożdże zaczną pracować.
Ciasto
- Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia
- Mąkę przesiewamy, dodajemy 2 jajka, śmietanę i rozczyn.
- Wyrabiamy ciasto.
- Na koniec dodajemy masło i ponownie wyrabiamy ok 10 min.
- Ciasto wkładamy w misce do lodówki na 1-1,5h.
- Ciasto wyjmujemy, dzielimy na 3 części.
- Każdą część wałkujemy na okrąg i tniemy na 8 części - po przekątnych.
- Na każdej z części kładziemy nadzienie.
- Zwijamy rogale zaczynając od najszerszej części.
- Rogale odkładamy na blachę wyłożoną papierem pieczeniowym na 15 min do napęcznienia.
- Smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 do zrumienienia.
© 2024 MieszamWGarnku