Chodziły, chodziły i wychodziły… Musiałam je upiec i kropka. A, że jestem w stanie takim, że zachcianki miewam i co więcej, im folguję, więc musiały być zrobione tu i teraz. W dodatku, po szybkości z jaką znikały, to był zdecydowanie udany wypiek:)
Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy takie maślane wypieki. Same, z mlekiem, na kolację, śniadanie.. czasem jeszcze ciepłe. Tak wiem, że niezdrowe 😉 Albo przesmarowane domową konfiturą z czarnej porzeczki…niebo 🙂
Te rogaliki są bardzo maślane. Masło mamy w środku ciasta. Dodatkowo, masłem ciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale są bardzo puszyste i doskonale nadają się do nadziewania czy to marmoladą (część moich tak właśnie potraktowałam), czy to czekoladą.
Rogaliki możecie upiec solo, oddzielnie na dużej blaszce. Ja część z nadzieniem tak piekłam. Za to te bez nadzienia, ułożyłam dość ściśle na blaszce tak, aby się delikatnie zeszły w pieczeniu i można je potem było odłamywać.
U nas znikały w tak zastraszającym tempie, niby przypadkiem.. jedna sztuka…druga.. trzecia. Musiałam wszystko rzucić i ratować co się dało, żeby zrobić jakiekolwiek zdjęcia 😉
Ciasto robi się naprawdę prosto. Bez specjalnego wyrabiania czy innych zabiegów. Po zrobieniu, jest dość lepkie, ale takie ma być, więc nie dosypujemy dodatkowo mąki. Podczas wyrastania, uzyska właściwą konsystencję.
Składniki
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła + 3 łyżki do smarowania
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 160 g + 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
Instrukcje
- Wodę wlać do miseczki, dodać cukier i drożdże.
- Wymieszać, odstawić na 20-30 min aż drożdże zaczną pracować.
- Mieszamy mleko, cukier, sól i masło.
- Dodajemy 160 g mąki i mieszamy całość łyżką na gładką masę.
- Dodajemy drożdże i jajka. Mieszamy na gładką masę.
- Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto będzie kleiste.
- Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią.
- Odstawiamy na 1-2h do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty.
- Smarujemy rozpuszczonym masłem.
- Zawijamy maślaną stroną na zewnątrz.
- Gotowe rogaliki odstawiamy na blasze do wyrośnięcia ok 1 h, pod folią lub ściereczką kuchenną.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 15 min, aż się zezłocą.