Lato kojarzy mi się zawsze z pachnącymi domowymi bułeczkami z owocami, zapijanymi zimnym mlekiem. Często tak aromatyczne, że nie czekało się, aż wystygną, tylko wcinało jeszcze ciepłe.
Tym razem drożdżówki z serem i malinami.
Słodki smak sera złamany jest delikatną, kwaskową nutką malin.
Z podanych składników wyszło 9 drożdżówek.
Składniki
zaczyn
- 10 g drożdży
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g mąki pszennej
Ciasto
- zaczyn
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 75 ml oleju
- 25 g cukru
- szczypta soli
- garść malin/jagód
- żółtko do smarowania
Masa serowa
- 250 g sera półtłustego
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
Instrukcje
Zaczyn
- Mleko delikatnie podgrzewamy - ma być ciepłe a nie gorące!
- Mleko przelewamy do miseczki, wkruszamy drożdzę, dodajemy zasypujemy cukrem i mąką - nie mieszamy
- Zostawiamy do wyrośnięcia 10-30 min w zależności od temp otoczenia
Ciasto
- Z wszystkich składników zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2h w zależności od temperatury.
Masa serowa
- Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier puder, mąkę i jajko. Mieszamy.
- Z ciasta formujemy kulki i je rozpłaszczamy. Bierzemy kubek (jeśli trzeba posypujemy dno mąką) i odciskamy wgłębienie w bułeczce. Wykładamy ser biały i kładziemy na wierzch kilka malin.
- Boki bułeczki smarujemy żółtkiem.
- Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach, kolejne partie bułeczek pieką się szybciej.
© 2024 MieszamWGarnku