Ciasta drożdzowe | Ciastka | Inne

Jagodzianki – najlepsze bułki z jagodami

10 lipca 2015

jagodzianki Czy może być coś lepszego w lipcu niż pyszna jagodzianka z zimnym mlekiem? Nieeeeeeeee . U nas po weekendowym pieczeniu często jagodzianki w upalne dnia zastępują śniadanie, obiad i kolację i się nie nudzą.

Pękające w czasie pieczenia od dużej ilości jagód w środku.

Mąż je uwielbia z zimnym mlekiem. Do tego to najalepszy przepis na ciasto na drożdżówki od mojego guru od słodkich wypieków – Doroty z mojewypieki.com .

U nas w domu nie jemy lukru, więc na zdjęciu część bułeczek jest tylko delikatnie posypana kruszonką z brązowym cukrem (stąd nieco inna konsystencja i wygląd), część jest posmarowana resztką jajka. Można wybierać co zrobić i jaki ostateczny wygląd bułeczek się otrzyma.

Jagodzianki – najlepsze bułki z jagodami

Jagodzianki – najlepsze bułki z jagodami

Składniki

    Ciasto
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (5 g) lub 7 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl mleka (125 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 jajko do smarowania bułeczek
    Nadzienie
  • 300 gr jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn.
  • Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
  • Ciasto jest dość luźne, ale nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godz.
    Nadzienie
  • Wszystkie składniki wymieszać
  • Ciasto dzielimy na ok 8 porcji. Rozgniatamy dłonią i nakładamy farsz. Zaklejamy i odstawiamy na blachę do podrośnięcia. Przed wstawieniem do pieca smarujemy jajkiem
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-najlepsze-bulki-z-jagodami/

jagodzianki3jagodzianki2

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *