Było już ciacho, wkrótce na blogu pojawi się lemoniada rabarbarowo-truskawkowa. Przyszła pora na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wszak sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne 😉 Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko.
Przyznam, że takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często, a w sumie szkoda. Pan mąż wcina je z mleczkiem, ale doskonale smakują również same. Mało słodkie, bo nie dodajemy praktycznie cukru poza kruszonką i minimalną ilością cukru, dodawanego do rabarbaru. Jeśli lubicie słodkie wypieki, to możecie górę polać lukrem lub też dodać więcej cukru do ciasta.
Bułeczki z rabarbarem wychodzą mięciutkie, pachnące -pięknie pachnie w całym mieszkaniu w czasie pieczenia i nawet w upalny dzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;).
Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką, ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką wystaje już ponad miskę.
Jeśli macie ochotę na drożdżówki, to serdecznie polecam. Doskonałe zarówno na ciepło (wiem z doświadczenia) i na kolejne dni.
A to maluchy przed pieczeniem, po wyrośnięciu
Składniki
- 250 ml mleka
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka + żółtko do smarowania
- 4 szkl. mąki pszennej
- 12 g suchych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie
- ok 400-500 g rabarbaru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
Kruszonka
- 150 g mąki
- 80 g masła
- 100 g cukru
Instrukcje
- Mleko podgrzewamy, ma być letnie.
- Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy.
- Odstawiamy aż ruszą - ok 10 min. Na górze zrobi się piana.
- Mąkę przesiewamy, robimy po środku dołek, wlewamy drożdże.
- Dodajemy jajka, miękkie masło, cukier waniliowy i sól.
- Zagniatamy elastyczne ciasto.
- Odstawiamy do miski wysmarowanej olejem do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką).
- Robimy kruszonkę, rozpuszczając w rondelku masło i dodając do niego cukier.
- Po 2 min dodajemy mąkę i mieszamy.
- Rabarbar myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy w kawałki ok 1 cm.
- Dodajemy cynamon i cukier.
- Mieszamy
- Dzielimy ciasto na ok 12 porcji.
- Rozgniatamy ręką na placuszki.
- Na środku każdego placuszka robimy wgłębienie dłonią lub dnem kubka.
- Placuszki smarujemy rozmąconym żółtkiem.
- We wgłębienie każdego placuszka nakładamy rabarbar.
- Wierzch posypujemy kruszonką.
- Bułeczkę odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok 30 min do wyrośnięcia.
- pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min aż będą złote.