Rabarbar to po nowalijkach zwiastun wiosny. Tyle jest przepisów na pyszne ciasta z rabarbarem, że nie wiadomo od czego zacząć. Czy będzie to ciasto drożdżowe z rabarbarem, tarta, a może biszkopt? Ciężko się zdecydować. Oczy by chciały skosztować po kawałku każdego rodzaju, a tu trzeba zdecydować się na jedno.
Padło u nas na klasykę, czyli placek drożdżowy z kruszonką.
Lubię bardzo rabarbar za jego kwaskowość. Uwielbiam ciasta rabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą truskawek.
Rabarbar to wdzięczne warzywo na kompot, który smakuje jak żaden inny i pamiętam go z dzieciństwa, ale również zupę rabarbarową.
Placek z rabarbarem jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki, możecie polukrować lub posypać dodatkowo cukrem pudrem. Ja ograniczam się do wersji podstawowej 🙂
Do kruszonki zamiast części mąki, możecie użyć płatków owsianych a cukier zastąpić cukrem brązowym.
Możecie też zrobić sprytną rzecz i upiec z tego ciasta nie placek a drożdżówki z rabarbarem. Czasem tak lubię robić, kiedy wybieramy się na jakieś dłuższe wyprawy. Drożdżówki sprawdzają się na rodzinnych wypadach w góry idealnie. Nie brudzą tak rąk jak klasyczne ciasto a smakują równie wybornie.
Przy cieście drożdżowym pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta miały pokojową temperaturę. Mąką w rabarbarze jak i posmarowaniem ciasta jajkiem zapobiegnie ewentualnemu zakalcowi, bo rabarbar puszcza w trakcie pieczenia sok.
Składniki
Ciasto
- 1 kg rabarbaru
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 100g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 100 g cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
- 6 łyżek mąki
Instrukcje
Ciasto
- Mleko lekko podgrzewamy.
- Wkruszamy do mleka drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
- Odstawiamy na 20 min aż drożdże ruszą.
- Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, cukier, rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Na sam koniec dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
- W tym czasie myjemy i kroimy rabarbar na kawałki 1-2 cm.
- Mieszamy z mąką ziemniaczaną
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dno kładziemy ciasto i wyrównujemy je palcami.
- Placek smarujemy jajkiem.
- Na placek wyjmujemy rabarbar.
Kruszonka
- Składniki kruszonki mieszamy opuszkami palców.
- Kruszymy kruszonkę lub posypujemy nią ciasto.
- Pieczemy ok 40-45 min w 180 stopniach
wygląda przepysznie 🙂