Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

28 kwietnia 2016
Jump to recipe

ciasto drożdżowe z rabarbaremRabarbar to po nowalijkach zwiastun wiosny. Tyle jest przepisów na pyszne ciasta z rabarbarem, że nie wiadomo od czego zacząć. Czy będzie to ciasto drożdżowe z rabarbarem, tarta, a może biszkopt? Ciężko się zdecydować. Oczy by chciały skosztować po kawałku każdego rodzaju, a tu trzeba zdecydować się na jedno.

Padło u nas na klasykę, czyli placek drożdżowy z kruszonką.

Lubię bardzo rabarbar za jego kwaskowość. Uwielbiam ciasta rabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą truskawek.

Rabarbar to wdzięczne warzywo na kompot, który smakuje jak żaden inny i pamiętam go z dzieciństwa, ale również zupę rabarbarową.

Placek z rabarbarem jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki, możecie polukrować lub posypać dodatkowo cukrem pudrem. Ja ograniczam się do wersji podstawowej 🙂

Do kruszonki zamiast części mąki, możecie użyć płatków owsianych a cukier zastąpić cukrem brązowym.

Możecie też zrobić sprytną rzecz i upiec z tego ciasta nie placek a drożdżówki z rabarbarem. Czasem tak lubię robić, kiedy wybieramy się na jakieś dłuższe wyprawy. Drożdżówki sprawdzają się na rodzinnych wypadach w góry idealnie. Nie brudzą tak rąk jak klasyczne ciasto a smakują równie wybornie.

Przy cieście drożdżowym pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta miały pokojową temperaturę. Mąką w rabarbarze jak i posmarowaniem ciasta jajkiem zapobiegnie  ewentualnemu zakalcowi, bo rabarbar puszcza w trakcie pieczenia sok.

 

 

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *