Dzisiaj przepis na kaszę jaglaną na ciepło w wersji słodkiej. Lubię przygotowywać kaszę jaglaną, bo w zasadzie podczas jej prażenia w garnku, rodzi mi się przepis na potrawę z nią. Tak było tym razem. Padło na kaszę na słodko. Co jest fajne w daniu z kaszy jaglanej? Ano to, że sprawdza się idealnie jako lunchbox. Można podgrzewać je wielokrotnie, nie posiadając mikrofalówki, po prostu dolewając do kaszy mleka i czekając aż się wchłonie. Takie podgrzane danie, nie ma może w sobie już kaszy ugotowanej na sypko, ale i tak smakuje świetnie.
Właśnie tak odgrzane danie macie na zdjęciu.
I co ważne, takie kaszowe danie, przygotujecie w kilkanaście minut. W zasadzie czas przygotowania to czas gotowania kaszy.
Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1 jabłko
- garść suszonej żurawiny
- Płatki migdałowe, orzechy włoskie do podania
Instrukcje
- Kaszę przepłukujemy kilkukrotnie gorącą wodą lub podprażamy chwilę w garnku.
- Dodajemy mleko i olej kokosowy.
- Jak kasza wchłonie połowę mleka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i żurawinę.
- dalej dusimy.
- Pod koniec gotowania kaszy dodajemy miód i skórkę otartą z pomarańczy.
- Na patelni podprażamy płatki migdałowe.
- Posypujemy danie przed podaniem orzechami i płatkami.
© 2024 MieszamWGarnku