Możecie tą zapiekankę przyrządzić oczywiście w wersji wegetariańskiej, pomijając boczek. Ja zużyłam zalegający w lodówce kawałek boczku, ale możecie dodać dowolną wędlinę na zasadzie czyszczenia zawartości lodówki. Wersja zapiekanki bez mięcha też dobrze się sprawdza.
Lubię zapiekanki jako danie obiadowe, bo zwykle nie ma przy nich dużo pracy. Trochę sera, resztki z lodówki i jedziemy. W przepisie występuje sos beszamelowy, wzbogacony dodatkiem sera. Koniecznie pamiętajcie o dodania gałki muszkatołowej do sosu, bo inaczej wyjdzie po prostu mdły.
Do zapiekanki możecie poza brokułami i szparagami dodać również ziemniaki, paprykę, cukinię czy bakłażan. Co kto lubi i co kto akurat ma pod ręką.
Za to zestawienie szparagi, sosik, brokuły, boczek i ser robią naprawdę dobry i szybki obiad.
Ja zwykle do wszelkich zapiekanych wyrobów używam cheddara lub mozzarelli, bo najbardziej mi odpowiada ich konsystencja po upieczeniu, ale możecie oczywiście użyć dowolnego rodzaju sera.
Składniki
- 1 średni brokuł
- 1 pęczek białych szparagów
- 200 g boczku wędzonego
- natka do podania
- 100 g sera (u mnie cheddar)
Sos
- 25 g masła
- ok. 40 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka ( u mnie 3,2%)
- 100 g sera żółtego do posypania wierzchu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Instrukcje
- Formę na zapiekankę lekko smarujemy tłuszczem.
- Ser żółty ścieramy.
- Boczek podsmażamy na złoty kolor.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy gładką zasmażkę.
- Dolewamy powoli mleko.
- Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
- Czekamy aż całość zgęstnieje, dodajemy ser i przyprawy.
- Jeszcze chwilę gotujemy i dorzucamy boczek i warzywa.
- Mieszamy ,dusimy całość 2 min.
- Masę wykładamy do naczynia do zapiekania.
- Posypujemy pozostałym tartym serem.
- Pieczemy ok 30 min.
- Podajemy posypaną natką.