Dania bezmięsne

Omlet cesarski – Kaiserschmarrn

22 maja 2017

Dzisiaj zapraszam na omlet cesarski, prosto z Austrii. Nigdy nie sądziłam, że dojdzie do tego, ale przepis zaczerpnięty z instagramu MamyGinekolog 😉 Jeśli nie znacie jeszcze Nicole, to najwyższa pora nadrobić te braki! Niesamowita dziewczyna, z dużą ilością pozytywnej energii i wiedzy. Co prawda podczytywałam ją głównie ze względu na swój odmienny stan, a tu proszę… Wystarczyła fotka omleta, mi zapaliła się w głowie żaróweczka, że pewnie pan mąż byłby zachwycony po przyjściu z pracy. I oto on. Omlet cesarski – Kaiserschmarrn.

Nicole pisze, że można dodać do niego rodzynki, może i można, ale nie u nas w domu, bo byłaby to profanacja omleta. Nicole poleca za to cynamon i pewnie dodam go następnym razem.

Niektórzy mogą powiedzieć, że danie to lepiej smakuje niż wygląda. Ja się nie zgodzę 😉 Wygląda całkiem miło, ale smakuje jeszcze lepiej. Nieco zmieniłam sposób wykonania omleta i z podanej przez Nicole ilości, usmażyłam dwie sztuki, którymi najedliśmy się po uszy. Omlet można zrobić zarówno w wersji słodkiej (nasza) i wytrawnej.

Omlet smażymy, potem dziabiemy widelcem na patelni i dosmażamy z obu stron. Ten smak masła, jest doskonale wyczuwalny i dodaje smaczku 😉

Już wcześniej przymierzałam się do tego omleta, bo czytałam o nim w jakiejś książce, potem pojawił się na blogu Kwestia Smaku. W końcu zawitał i na nasz stół. Proszę Państwa, werble i fanfary – omlet cesarski!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *