Dania mięsne

Strogonow- Boeuf Stroganow

26 lutego 2018

A dzisiaj ugotujemy bardzo popularne danie z wołowiny – strogonowa. Strogonow to nazwa uproszczona, można by rzec spolszczona, nazwy oryginalnej pod jaką ta potrawa funkcjonuje na świecie a więc Boeuf Stroganow. Boeuf to po francusku wołowina, a Stroganow, to nic innego jak nazwisko rosyjskiego hrabiego – ministra.

Nie ukrywajmy, w Polsce strogonowa robimy nieco inaczej niż na świecie. Często w przepisach w Polsce, spotkamy np. ogórek kiszony, mało popularny dodatek w innych krajach a szkoda, bo nadaje fajnego charakteru daniu. A poza tym my, Polacy, lubimy przecież na bogato 😉 I nie ma w tym nic złego, żeby przejmować dania z innych kuchni i przerabiać je pod swój smak.  A jest to danie rosyjskie, które spopularyzowano w całej Europie w XIX w.  Część nacji do tej potrawy dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli.

I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne nawet w Japonii czy Brazylii. Spotkacie również naprawdę różne warianty tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek.

Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu, mamy sycące danie, które łatwo odgrzać i zjeść z dodatkiem choćby chleba. Poświęcając w kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy.

Ja dodaję jeszcze do środka czerwoną paprykę, chociaż większość osób tak nie robi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *