Indyka przyznam się robię rzadko. Kojarzy mi się z dość suchym mięsem. Przepis na udziec z indyka, który jest niezwykle aromatyczny i delikatny. Mięsko przygotowane przez teściową, do odtworzenia w domu. Idealne na przyjazd gości, bo można przygotować go wcześniej i tylko podgrzać.
W ten sposób można przygotować również filet z indyka czy kurczaka.
Mięsko można podawać zarówno z ryżem, kaszą czy ziemniakami i ulubioną surówką. Delikatnie wyczuwalna nutka pomarańczy.
W czasie pieczenia, z mięsa wydzieli się sosik, w którym potem można mięso podgrzewać.
W takiej postaci indyk na pewno częściej zagości na naszym stole.
Uwagi
Czas pieczenia uzależniony jest od wagi mięsa. Pieczemy tyle czasu, ile wynosi waga mięsa. Np udziec o wadze 1 kg, pieczemy godzinę. Mięso o wadze 1,5 kg pieczemy 1,5h.
Składniki
- udziec z indyka
- ulubione przyprawy ( u mnie czosnek granulowany, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra)
- skórka pomarańczy niewoskowanej
- 2 łyżki masła klarowanego
Instrukcje
- Indyka myjemy, wycieramy.
- Udziec nacieramy ulubionymi przyprawami.
- Masło rozpuszczamy w rondelku
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masłem.
- Pomarańcz myjemy i odcinamy skórkę. Ze skórki odcinamy białą, gorzką część.
- Skórkę wkrawamy do naczynia.
- Przykrywamy naczynie i pieczemy ok 1h.
- Staramy się co jakiś czas polewać mięso wytopionym sosem.
- Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok. 30 min.