Dania mięsne

Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym

16 maja 2016
Jump to recipe

kurczak-w-sosie

Jeśli macie ochotę spróbować czegoś na wzór kuchni indyjskiej to gorąco polecam tego kurczaka. Nie ma przy nim dużo pracy, a sosik jest przepyszny pomidorowo-orzechowy.

Jeśli jecie to danie wraz z chlebkiem naan, warto zadbać o większą ilość sosiku, w którym można maczać chlebek. Idealne danie na rodzinny obiad czy odwiedziny gości, szczególnie jeśli chcemy rozładować atmosferę. Polecam wtedy jedzenie palcami. Nic nie zbliża ludzi taki, jak pałaszowanie rękami jedzenia i to jeszcze tak pysznego!

Oczywiście, jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, doprawcie kurczaka bardziej intensywnie. Możecie również wkroić chili. U nas wariant średnio-ostry.

Polecam gorąco do podania posypać kurczaka w sosie kolendrą. Jeśli nie przekonaliście się jeszcze do tej roślinki to ma naprawdę niebywały smak i aromat i idealnie komponuje się z dania kuchni indyjskiej.

kurczak-w-sosie-2

Dodatkowo, danie wraz z naanem jest bardzo sycące, więc raczej nie zjecie go dużo i zostanie Wam na kolejny raz (jupi:). Jeśli będziecie jeść rękami, kurczaka warto pociąć naprawdę na małe kawałki, bo ciężko będzie go nabierać naanem.

Kurczak w tej wersji doskonale smakuje z ryżem, kaszą czy wspomnianymi chlebkami.

Nie ma co dłużej rozwodzić się nad tym kurczakiem, czas brać się do jego zrobienia:)

 

Only registered users can comment.

  1. To jest najlepszy przepis 🙂 Uwielbiam go robić, chociaż u mnie bez imbiru 🙂 Coś niesamowitego i na każdym z gości robi wrażenie. W wersji z chlebkiem naan czy ryżem to mistrzostwo świata 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *