Jeśli macie ochotę spróbować czegoś na wzór kuchni indyjskiej to gorąco polecam tego kurczaka. Nie ma przy nim dużo pracy, a sosik jest przepyszny pomidorowo-orzechowy.
Jeśli jecie to danie wraz z chlebkiem naan, warto zadbać o większą ilość sosiku, w którym można maczać chlebek. Idealne danie na rodzinny obiad czy odwiedziny gości, szczególnie jeśli chcemy rozładować atmosferę. Polecam wtedy jedzenie palcami. Nic nie zbliża ludzi taki, jak pałaszowanie rękami jedzenia i to jeszcze tak pysznego!
Oczywiście, jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, doprawcie kurczaka bardziej intensywnie. Możecie również wkroić chili. U nas wariant średnio-ostry.
Polecam gorąco do podania posypać kurczaka w sosie kolendrą. Jeśli nie przekonaliście się jeszcze do tej roślinki to ma naprawdę niebywały smak i aromat i idealnie komponuje się z dania kuchni indyjskiej.
Dodatkowo, danie wraz z naanem jest bardzo sycące, więc raczej nie zjecie go dużo i zostanie Wam na kolejny raz (jupi:). Jeśli będziecie jeść rękami, kurczaka warto pociąć naprawdę na małe kawałki, bo ciężko będzie go nabierać naanem.
Kurczak w tej wersji doskonale smakuje z ryżem, kaszą czy wspomnianymi chlebkami.
Nie ma co dłużej rozwodzić się nad tym kurczakiem, czas brać się do jego zrobienia:)
Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 duże łyżki masła orzechowe
- 100 ml koncentratu pomidorowego lub pulpy pomidorowej
- 200 ml wody
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, kumin, kurkuma, masala ( o ile mamy), papryka słodka, papryka ostra, świeży imbir ok 1-2 cm
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 18%
Instrukcje
- kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki.
- Wrzucamy do miski i mieszamy z przyprawami.
- Odstawiamy do lodówki na min 5 min, im dłużej tym lepiej
- Na patelni podsmażamy cebulkę i imbir.
- Dodajemy mięso.
- Jak mięso się zacznie złocić, dodajemy wyciśnięty czosnek i podlewamy połową wody.
- Po kilku minutach dodajemy koncentrat/pulpę i masło orzechowe.
- Dusimy ok 10 min.
- Podlewamy resztką wody. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dolewamy więcej wody.
- Przed samym podaniem podlewamy śmietaną i mieszamy do połączenia składników.
- Podajemy z kolendrą.
Wspaniale się zapowiada, zamierzam wypróbować ten przepis 🙂
Zrobilam dzisiaj i maz zachwycony podalam jako potrawke do kokardek
To jest najlepszy przepis 🙂 Uwielbiam go robić, chociaż u mnie bez imbiru 🙂 Coś niesamowitego i na każdym z gości robi wrażenie. W wersji z chlebkiem naan czy ryżem to mistrzostwo świata 🙂
Super, cieszę się, że smakuje 😉