Gulasz to doskonałe jednogarnkowe danie dla mięsożerców. Tym razem gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką. My go uwielbiamy z kaszą, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem.
Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść go tylko dorośli z dużą ilością chili lub papryki. W wersji dla dzieci polecam szczególnie gulasz łagodny.
Moi znajomi uwielbiają go z plackami ziemniaczanymi lub cukiniowymi z kleksem śmietany na górze.
W każdym razie taki gulasz to doskonałe danie obiadowe, nie wymagające dużo czasu spędzonego w kuchni. W sumie jego skład zależy od naszej inwencji. Nie musimy dodawać żadnych warzyw a jedynie pozostać przy mięsie. Możemy też dodać więcej warzyw np jeszcze pietruszkę czy seler.
Składniki
- 500 gr mięsa wołowego
- 5 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka
- 4 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 łyżki mąki
- 6 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- olej
- natka, śmietana (opcjonalnie)
Instrukcje
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki, pieprzymy i obsypujemy mąką.
- Na rozgrzany olej wykładamy mięso i rumienimy je.
- Mięso podlewamy niewielką ilością wody i dusimy ok 1h.
- Dodajemy pozostałe przyprawy.
- W razie konieczności, wodę uzupełniamy. Powinno być jej ciągle tyle, aby przykrywać mięso.
- Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i pieczarki. Dusimy.
- marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do gulaszu.
- Dusimy do miękkości.
- Na koniec dodajemy pomidory.
- Podajemy posypany natką lub z dodatkiem śmietany.