Dzisiaj dla odmiany serwujemy filet z kurczaka, ale nieco w odmiennej formie. W sosie i to nie byle jakim, bo pomarańczowym. Kurczak wychodzi soczysty o zupełnie innym smaku. Miła odmiana na pierś z kurczaka.
Składniki
- Podwójna pierś z kurczaka
- 200 g pieczarek
- skórka z pomarańczy
- sok z pomarańczy
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2-1 szkl. rosołu
- masło klarowane
- 2/3 szkl. śmietany
- natka
Instrukcje
- Pierś dzielimy na mniejsze kawałki, soli i pieprzymy.
- Na maśle klarowanym podsmażamy kurczaka na złoty kolor.
- Kurczaka wyjmujemy.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry.
- Na tłuszcz po kurczaku wrzucamy pieczarki.
- Smażymy 3 min.
- Dodajemy rosół, sok z pomarańczy i startą skórkę.
- Dodajemy musztardę i przeciśnięty czosnek.
- Zagotowujemy i dusimy ok 10min., aż zacznie się redukować ilość płynów.
- Dodajemy śmietanę i kurczaka.
- Podgrzewamy 1-2 min.
- Podajemy posypane natką.
© 2024 MieszamWGarnku