Chciałoby się rzec, że to będzie zdrowe danie. Zapiekany filet z indyka na warzywach, samo zdrowie. Jednak mamy tutaj dodatek majonezu i sera żółtego. Jeśli więc liczycie kalorie, to nie jest wersja przepisu dla Was. Jeśli jednak jesteście na diecie low-carb, śmiało przyrządzajcie to danie.
Dzięki zastosowaniu warstwy majonez+ser, mięsko jest mięciutkie i wilgotne, a w samym daniu powstaje pyszny sosik. Jeśli lubicie drób pieczony to wiecie, że często z piekarnika wychodzi on suchy i wiórowaty. Tutaj jest inaczej. Mięso indyka smakuje wybornie. Sos powstały z majonezu, mięsa i warzyw jest dobrze doprawiony czosnkiem, co nadaje daniu charakteru a warzywa nie są breją, tylko komponują się z całością idealnie.
My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała być nią posypana.
Przed pieczeniem filet podzieliłam na sznycle, jeśli tego nie zrobicie, czas pieczenia mięsa się wydłuży.
Jako warzyw użyłam kalafiora i brokuła, jednak możecie użyć w zasadzie dowolnych, również mrożonych warzyw. Jeśli jesteście na diecie low-carb doskonale wiecie, jakich warzyw nie używać 😉
Zwykle czosnek wyciskam przez maszynkę, ale dzisiaj wyjątkowo nie chciało mi się tego robić, więc starłam go na drobnych oczkach na tarce.
Składniki
Sos
- 2/3 szkl. majonezu
- 1/2 szkl. tartego sera żółtego ( u mnie gouda)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków ostrej papryki
- 1 mała posiekana w kostkę cebulka
- 2 łyżki szczypiorku
- sól, pieprz
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokuła
- 400 g fileta z indyka
- Natka do podania
Instrukcje
Sos
- Ze składników robimy gęsty sos.
- Brokuł, kalafior szatkujemy na małe ok 1 cm kawałki.
- Brokuł i kalafior mieszamy z połową sosu.
- Mieszankę wykładamy do naczynia żaroodpornego.
- Sznycle z indyka nacieramy pieprzem i solą.
- Kładziemy na warzywach.
- Na wierzch wykładamy pozostałą część sosu.
- Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
- Podajemy posypane natką.
Coś pysznego! Robilam i polecam.
Cieszę się, że smakowało 😉
Mam to już w stałym jadłospisie. Jutro znowu robię bo mięso w ten sposób jest tak smaczne że dzieciaki chętnię zjadają.
Dziękuję za ten przepis!
Dzięki. Miło czytać takie komentarze. W takim razie będzie więcej przepisów tego typu.
właśnie wkładam do piekarnika 🙂
Daj znać jak wyszedł 😉
Dziś zrobiłam tylko bez czosnku bo akurat się skończył. Danie przepyszne, warzywa chrupiące. Cudo !!
Cieszę się, że smakowało 😉
Czy warzywa powinny być ugotowane czy surowe??
Surowe, idealnie zmiekną w czasie pieczenia.
Dzięki za przepis.
Jedna uwaga – co to znaczy 2/3 szkl majonezu?
1/3 szkl sera?
Po co to do szklanki pchać?
Skąd ktoś ma wiedzieć ile to jest?
na opakowaniach do w/w produktów podana jest waga, więc dużo wygodniej byłoby wiedzieć ile wagowo tych składników.
Hmm jakoś innym to nie przeszkadza 😉 Akurat taką miarkę miałam pod ręką i tyle a filet był zważony w sklepie. Mi było tak wygodniej, a inni do tej pory nie narzekali. Rzecz gustu.