Dzisiaj coś dla mięsożerców – duszony schab, serwowany z pieczoną cebulką. Ja często do cebulki dodaję czosnek, jabłko, posypuję całość majerankiem. Smaki warzyw, jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo w gębie 😉 A mój mąż lubi plaster takiego schabu położyć na kanapce, posmarować musztardą i na to położyć pieczoną cebulę.
A taki duszony schab nie jest trudny do wykonania, więc z czystym sumieniem polecam go nawet początkującym kucharzom.
Ja przed robieniem czegokolwiek ze schabu, moczę go kilka godzin w mleku. Wtedy mięso jest w smaku delikatniejsze. Podobnie możecie spróbować z drobiem. Idealnie ten trick sprawdza się, kiedy mięso leży zapomniane kilka dni w lodówce. W taki sposób można mu prosto przywrócić świeżość.
Długość duszenia mięsa, zależy od wielkości kawałka. I nie chodzi tu o wagę mięsa, ale możemy mieć kg schabu w cienkim i długim kawałku lub też krótszy a wyższy kawałek mięsa. Więc najlepiej sprawdzać widelcem, czy mięso już jest miękkie, czy jeszcze wymaga duszenia. Pamiętamy o dolewaniu wody, aby cały czas mięso miało się w czym dusić i nie było wiórowate.
Mięso serwujemy na pieczonej cebuli z jabłkiem lub też kroimy i na pokrojone mięso wykładamy pieczoną cebulę.
Do przyprawienia mięsa używamy ulubionych przypraw. Jeśli macie jakieś inne, po prostu je dodajcie 😉
Składniki
- ok. 1 kg schabu
- ok 2/3 l mleka do namoczenia mięsa
- przyprawy ( u nas papryka, kminek mielony, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek)
- 2 łyżki masła klarowanego
- trochę wody do podlania mięsa
- 2 spore cebule
- opcjonalnie 1 duże jabłko
- opcjonalnie 1 główka czosnku
- szczypta soli, pieprzu, cukru, majeranku
Instrukcje
- Schab oczyszczamy i wkładamy do mleka na 4-6h.
- Schab osuszamy i nacieramy przyprawami.
- Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy schab z każdej strony.
- Przekładamy mięso do garnka, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy.
- Czas duszenia zależy od wielkości mięsa - ok 1,5 h
- W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
- Cebulę kroimy, wrzucamy na blachę.
- Ząbki czosnku obieramy i dodajemy do cebuli.
- Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w szesnastki.
- Całość posypujemy przyprawami i mieszamy.
- Pieczemy ok 30 min lub do miękkości jabłek i cebuli.
- Mięso kładziemy na pieczonej cebuli i serwujemy.