Jeśli szukacie przepisu na pyszne a do tego puszyste i szybkie placki, spróbujcie tego przepisu. Puszyste placuszki na maślance robi się naprawdę szybko. Mogą być podawane na wiele sposobów – z dżemem, owocami, posypane cukrem pudrem.
Owoce możecie dodać również do samego ciasta, przed smażeniem placuszków.
Nie wiem czemu, ale właśnie placki kojarzą mi się z wakacjami. Takie placki solo, rzadko gościły w moim rodzinnym domu, częściej były placki ziemniaczane czy z jabłkami. W każdym razie jak dla mnie to idealne danie na śniadanie lub kolacje. Ja robię je wtedy, kiedy zostaje mi trochę maślanki z jakiegoś koktajlu i nie mam zbytnio z nią co zrobić.
Dzieci uwielbiają te placuszki, dlatego jeśli macie w rodzinie plackożerców, warto zrobić od razu podwójną porcję, bo ta z przepisu wystarcza na ok. 10-12 placuszków.
Swoją puszystość placuszki zawdzięczają sodzie. Jeśli z jakiś względów macie obiekcje, żeby dodać sodę, dodajcie dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatek maślanki powoduje, że placuszki mają niepowtarzalny smak. Jeśli lubicie dodatkowo wyraźny smak masła, możecie dodać rozpuszczone dwie łyżeczki masła. Jeśli lubicie eksperymenty smakowe, warto wypróbować różne warianty smakowe maślanki. Co jest ważne, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Po usmażeniu, warto położyć placuszki na papierowy ręczniczek, który odciągnie nadmiar tłuszczu.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Składniki
- 1 szkl. maślanki
- 1 szkl mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta cukru
- szczypta soli
Instrukcje
- Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.
- Smażymy na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron.