Na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

26 lipca 2016
Jump to recipe

zytnio-orkiszowy

Smaczny chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z nasionkami – tak jak to zwykle u nas bywa. Chleb prosty a zarazem szybki w wykonaniu. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, aby go przygotować.

Skórka jest chrupiąca a miąższ chleba nie wysycha.

Chlebek nie wymaga zagniatania a jedynie wymieszania dłonią wszystkich składników. U nas w wersji ze słonecznikiem i siemieniem w środku, ale możecie dodać dowolne, ulubione ziarna.

W lecie, czas jego wyrastania wynosi ok 2-3h, przy dość mocnym zakwasie. Jeśli będziecie go wykonywać o innej porze roku, kiedy będzie chłodniej, będzie pewnie rósł dłużej.

 

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.