Na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

26 lipca 2016

zytnio-orkiszowy

Smaczny chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z nasionkami – tak jak to zwykle u nas bywa. Chleb prosty a zarazem szybki w wykonaniu. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, aby go przygotować.

Skórka jest chrupiąca a miąższ chleba nie wysycha.

Chlebek nie wymaga zagniatania a jedynie wymieszania dłonią wszystkich składników. U nas w wersji ze słonecznikiem i siemieniem w środku, ale możecie dodać dowolne, ulubione ziarna.

W lecie, czas jego wyrastania wynosi ok 2-3h, przy dość mocnym zakwasie. Jeśli będziecie go wykonywać o innej porze roku, kiedy będzie chłodniej, będzie pewnie rósł dłużej.

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie)
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 500 ml wody
  • 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię)
  • 2/3 szkl. zakwasu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę.
  • Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
  • Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas.
  • Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp).
  • Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu.
  • Pieczemy 10 min w 230 stopniach.
  • Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min.
  • Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min.
https://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *