Przepis na nie dostałam od koleżanki, która wydębiła go podczas urlopu w Macedonii.
W sumie nie wiedziałam czego się spodziewać po smaku. Wiedziałam jedno, mają być pyszne. I jak coś mającego w składzie fetę pyszne być nie może? Pierożki macedońskie szybko trafiły na mój stół. Powiem jedno, nie roczarujecie się 😉
Farsz rozpływający się w ustach. Lekka, ziołowa nutka i pyszne ciasto. Następna próba będzie z farszem w postaci białego sera- na słodko a może kaszy gryczanej? Nie wiem, ale na pewno będę z przepisem długo eksperymentować.
Uwagi
Nie solimy ciasta ani farszu. Feta jest bardzo słona i to w zupełności wystarcza.
Składniki
Ciasto
- 2 kubki mąki pszennej
- 1 kubek gęstej śmietany 18%
Farsz
- 1 op. sera feta
- kilka gałązek natki
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 jajko
- pieprz
- Olej do smażenia.
Instrukcje
Ciasto
- Ze składników zagniatamy ciasto.
- Jeśli nasza mąką chłodnie dużo płynu, dodajemy 2-3 łyżki śmietany.
Farsz
- Fetę rozgniatamy widelcem
- Pieprzymy
- Dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę.
- Wbijamy jajko.
- Mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy i kubkiem wykrawamy okręgi.
- Na każdy krążek kładziemy po łyżeczce farszu.
- Nie nadziewamy "na bogato", bo przy ugryzieniu farsz będzie nam wystrzeliwał.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
© 2024 MieszamWGarnku
prosty a jakże ciekawy przepis;) chętnie wypróbuję..zapraszam na ”cukinię faszerowaną”pozdrawiam