Jeśli mamy lipiec, najwyższy czas na pierogi z owocami – truskawkami lub jagodami. Dzisiaj u nas pierogi z truskawkami.
Mięciutkie ciasto, otulające pyszny i soczysty owoc. Na wierzchu śmietana. Czego chcieć więcej w upalny dzień?
Składniki
Ciasto
- 3/4 kg truskawek
- 3 łyżki cukru
- pół kubka śmietany
Instrukcje
- Ciasto wykonujemy według przepisu tutaj.
- Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, większe na ćwiartki.
- Truskawki posypujemy 2 łyżkami cukru.
- Ciasto dzielmy na 3 porcje. Z każdej porcji rozwałkowujemy placek z którego wykrawamy szklanką krążki.
- Do każdego krążka wkładamy 2-3 połówki truskawek i zlepiamy.
- Wrzucamy na wrzącą wodę.
- Gotujemy 2-3 min.
- Podajemy polane śmietaną z łyżką cukru.
© 2024 MieszamWGarnku