Jako dziecko nigdy nie miałam problemów z owsianką. W szkole trochę dziwnie czytało mi się na angielskim czytanki, jak to dzieci nie lubią owsianej breji. Dla mnie owsianka to jedno z podstawowych śniadań. Syci na długo. W zależności od pory roku można ją przygotować na ciepło lub na zimno z dodatkiem ulubionych owoców i orzechów.
Możemy również dopasować gęstość zupy mlecznej do własnych upodobań, dozując odpowiednią ilość mleka.
Ta owsianka jest bardzo gęsta. Nieco mdły smak owsianki miło łamie miód, jabłko i dodatek orzechów. Wszystko to sprawia, że jest to zdrowy, pełnowartościowy posiłek.
Składniki
- 1/2 szkl. płatków owsianych zwykłych
- 2 szkl. mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 jabłko
- po 2 łyżki dowolnych bakalii
- cynamon
Instrukcje
- Płatki gotujemy z mlekiem przez 5 min.
- Po tym czasie dodajemy starte na tarce jabłko.
- gotujemy kolejne 2 min.
- Po tym czasie przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy na 10 min.
- Bakalie rozdrabniamy.
- Podajemy owsiankę posypaną bakaliami i polaną miodem.
- Jeśli lubimy, posypujemy cynamonem.
© 2025 MieszamWGarnku