Czemu ten omlet nazywam „omletem na dwa”? Wystarczy spojrzeć w potrzebne do jego wykonania składniki i dwójka sama ciśnie się na usta. Jeśli połączycie omlet z liczbą dwa, nie będziecie musieli ciągle wracać do przepisu, tylko za każdym razem bez problemu wykonacie go z pamięci.
Omlet idealny na rodzinne śniadanie czy to dla dorosłych czy dla dzieci. Może być jedzony z powidłami, samym cukrem pudrem, serkiem homogenizowanym a nawet nutellą. Co kto lubi. Polecam do niego sos waniliowy, który wkrótce pojawi się również na blogu.
Jest to idealna propozycja na weekendowe śniadanko, które możecie przygotować wspólnie z dziećmi. Przygotowanie omletu zajmuje ok. 10-15 min z ubiciem piany.
Omlet jest puszysty, mięciutki i chce się go jeść i jeść i jeść… Omlet biszkoptowy jest prosty do wykonania i każdy sobie z nim poradzi. Jedyną trudność może stanowić obrócenie omletu. Jeśli boimy się tego zrobić, wystarczy zsunąć omlet usmażoną stroną na talerz, a następnie odwracając talerz do góry nogami, włożyć omlet na patelnię surową stroną do dołu.
Składniki
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła klarowanego
Instrukcje
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Jak białka będą sztywne, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.
- Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
- Masło rozpuszczamy na patelni.
- Wylewamy masę jajeczną na patelnię i wyrównujemy.
- Smażymy na złoty kolor z obu stron.