Naleśniki z serem to jeden z klasyków dzieciństwa. Każdy lubił wcinać twarogowy farsz owinięty naleśnikowym placuszkiem. Całość polana słodką śmietaną. Dzisiaj wariacja na temat tego dania. Śmietanę z racji truskawkowego sezonu zastąpił sos z truskawek.
Przepisów na farsz twarogowy jest pewnie tyle, ile jego wykonawców. W moim rodzinnym domu do farszu dodawało się tłuszcz. Potem, już u siebie przetestowałam, że farsz bez tłuszczu też jest pyszny a za to mniej kaloryczny.
Uwagi
Jeśli jesteśmy na diecie, możemy użyć sera chudego, a cukier i jajko zastąpić bananem.
Składniki
Ciasto
- Przepis
Farsz
- 500 gr sera białego (u mnie półtłusty)
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
Sos
- 200 gr truskawek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki śmietany
Instrukcje
- Smażymy naleśniki.
- Ser biały rozgniatamy widelcem.
- Do sera dodajemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajko.
- Farsz mieszamy, nie musi mieć zwartej konsystencji i tak będzie pyszny.
Sos
- Truskawki myjemy, szypułkujemy.
- Blendujemy truskawki z cukrem i śmietaną.
- Farsz zawijamy w naleśniki i podajemy z sosem truskawkowym
© 2024 MieszamWGarnku