Dania bezmięsne

Naleśniki I – Ciasto naleśnikowe

25 czerwca 2015
Jump to recipe

Naleśniki – każdy z nas je lubi. Nawet małe niejadki wcinają ze smakiem naleśniki w różnych odmianach. Naleśniki możemy nadziewać na słodko – serkami, dżemami jak i wytrawnie.

Każdy pewnie ma swój ulubiony typ naleśników. Ten przepis na ciasto naleśnikowe należy do moich ulubionych. Nie trzeba tutaj kombinować ze składnikami, a dzięki gazowanej wodzie wychodzą puszyste.

Ja pamiętam naleśniki jedzone w barze mlecznym na warszawskiej ochocie lub w barze Lotos na Mokotowie w drodze do babci. Odsmażane na maśle, polane dużą ilością śmietany. Właśnie tego smaku szukam w każdym jedzonym naleśniku…

W sumie każda gospodyni, podobnie jak z ciastem pierogowym, tak i z naleśnikowym ma swoje tajne tricki;) Niektórzy dodają śmietanę, niektórzy masło czy olej, inni wodę gazowaną czy mieszankę pół na pół wody i mleka.

A Ty jakie masz swoje tajne dodatki do ciasta naleśnikowego?

Ciasto naleśnikowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *