Na zakwasie | Z drożdżami

Pszenno-żytni chleb farmerski z cebulką

29 grudnia 2018
Jump to recipe

Naszło mnie na poważniejszy wypiek. A tak naprawdę, naszło mnie na domowy chleb. Chleb miał być inny niż taki, jaki robię zwykle. Postawiłam zatem na dodatek cebulki. A wszystko to przez to, że Zosia ma kolki i ratujemy się termoforkiem z pestkami wiśni, który podgrzewamy w piekarniku. Za każdym razem, wąchamy go, jak tym razem pachnie i komu z czym się kojarzy. Mi, z chlebem. Mężowi z sernikiem. Ponieważ sernik był przed tygodniem u nas,  teraz mimo braku czasu i zmęczenia, postanowiłam zrobić chleb.

W mojej spiżarce zostało pół torby mąki chlebowej, ale postanowiłam na tym nie poprzestawać i w chlebie znajdziecie również mąkę żytnią.

Wahałam się, czy skończyć tylko na dodatku drożdży, czy chleb da radę wyrosnąć. Postanowiłam na wszelki wypadek dodać zakwasu, a może właśnie wolałam piec chleb na zakwasie i dodałam ratunkowo drożdży?

W każdym razie po kilku godzinach wyjmowałam z piekarnika pachnący, duży bochen chleba. Pozostawało uzbroić się w cierpliwość i odczekać chociaż do momentu, kiedy chleb będzie choć trochę chłodniejszy. Taki domowy chlebek z masłem to poezja.

Ciasto wychodzi zwięzłe, nie rozlewa się, można bez problemu uformować bochenek.

Ja nie posypywałam chleba niczym z wierzchu, ale jeśli macie ochotę, to można dodać dowolnych ziaren.

U mnie w chlebie tradycyjnie kminek, ale jeśli nie lubicie, to pomińcie. Oczywiście, chleb możecie piec z cebulką lub bez, bo w obu wariantach jest pyszny. Skórka chrupiąca a miąższ delikatny.

Chleb nie wymaga bardzo długiego wyrabiania. Ja idę na łatwiznę i wrzucam wszystkie składniki do robota kuchennego. Pamiętajmy, żeby nie sypać soli bezpośrednio na drożdże, gdyż sól hamuje pracę drożdży, dlatego dodajemy ją wraz z innymi dodatkami już po wstępnym zarobieniu ciasta. I ważna rzecz, to naparowanie piekarnika. Robimy to wstawiając naczynie z wodą w momencie włączania piekarnika lub też spryskując wnętrze piekarnika wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *