Dzisiaj przepis na naprawdę prosty a do tego szybki w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach. Chleb wyjdzie nawet największemu laikowi kulinarnemu, zachęcam więc do rozpoczęcia swojej przygody z domowym wypiekiem chleba od tego przepisu. Wszak pierwszy dobry chlebek spod własnych rąk, doskonale zachęci Cię do dalszych chlebowych wypieków.
Co jest plusem tego chleba? Jest niezwykle prosty do zrobienia. Zrobi go nawet dziecko. Wszystkie składniki wystarczy wsypać do miski i zamieszać. Nie trzeba chleba wyrabiać, więc nie napracujemy się przy jego robieniu. A zapach przy pieczeniu chleba domowego unoszący się w mieszkaniu, jest po prostu bezcenny. Jeśli boisz się chlebów na zakwasie, a nawet tych na drożdżach, to jest to przepis na chleb właśnie dla Ciebie.
Chleb ma fajny miąższ i nawet po 4 dniach nadal jest smaczny. Jeśli lubicie, wierzch chleba możecie posypać dowolnymi nasionkami.
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 325 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- kminek (opcjonalnie)
Instrukcje
- Suche składniki mieszamy razem w misce.
- Dodajemy ciepłą wodę i mleko.
- Mieszamy.
- Przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami keksówki.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
- Wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika, pieczemy 15 min.
- Po tym czasie temperaturę obniżamy do 180 stopni i dopiekamy kolejne 40 min.
- Studzimy na kratce.