Z drożdżami

Prosty chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach

3 kwietnia 2020

Tak patrzę na instagram i wydaje mi się, że wszyscy pieką chleb 😉 Ale to dobrze! Ja się bardzo cieszę. Dzisiaj polecam przepis na chleb pszenno-orkiszowy. Chleb miał być eksperymentem. Taki sik-pryk i zobaczymy co wyjdzie.

A wyszło, oj dobrze….to kolejny chleb pieczony w garnku żeliwnym.

chleb pszenny

Chleb możecie upiec z różnych rodzajów mąk. Ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej i pszennej chlebowej. Możecie użyć również mąki pszennej samej, wtedy chleb będzie delikatniejszy. Możecie dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Ja lubię wszelkiego rodzaju ziarenka w chlebie, dlatego teraz sypnęłam siemię lniane. Możecie dodać dowolne ulubione ziarna.

To co ważne przy robieniu tego chleba, to konieczność dwukrotnego składania ciasta w pierwszych 40 minutach wyrastania. Wystarczy brzegi ciasta składać do środka misy – coś jakbyśmy składali kartkę w kopertę. Dzięki temu, mamy ładnie wyrośnięty miąższ.

Skórka jest chrupiąca, co zawdzięczamy pieczeniu chleba w garnku, a później dopiekaniu go poza garnkiem.

Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że tak prosty przepis da tak dobre efekty. Miąższ jest doskonały. W sumie chleb tak ładnie pachniał, a skórka tak miło chrupała naciśnięta palcem, że nie daliśmy chlebkowi wystygnąć i kroiłam jeszcze ciepły.

Chleb pszenno-orkiszowy

Prosty chleb z pyszną, chrupiącą skórką.

Składniki

  • 400 g mąki chlebowej pszennej
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350-400 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 garść siemienia lnianego (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do szklanki ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru. Odstawiamy aż drożdże ruszą na ok 20 min.
  • Do miski wsypujemy mąki, drożdże, oliwę i sól. Wlewamy 100 ml wody.
  • Wyrabiamy ciasto ok 5 min. Ja robię to robotem. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy wody. Ciasto ma być lepkie.
  • Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2h. W ciągu pierwszych 40 min, pamiętamy o dwukrotnym złożeniu ciasta (boki ciasta zbieramy do środka)
  • Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy do środka żeliwny garnek i nagrzewamy ok 30 min.
  • Ciasto wyjmujemy na stolnicę i formujemy bochenek.
  • Bochenek wkładamy do gorącego garnka i pieczemy 40 min.
  • Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10-15 min.
  • Studzimy na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating