Tak patrzę na instagram i wydaje mi się, że wszyscy pieką chleb 😉 Ale to dobrze! Ja się bardzo cieszę. Dzisiaj polecam przepis na chleb pszenno-orkiszowy. Chleb miał być eksperymentem. Taki sik-pryk i zobaczymy co wyjdzie.
A wyszło, oj dobrze….to kolejny chleb pieczony w garnku żeliwnym.

Chleb możecie upiec z różnych rodzajów mąk. Ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej i pszennej chlebowej. Możecie użyć również mąki pszennej samej, wtedy chleb będzie delikatniejszy. Możecie dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Ja lubię wszelkiego rodzaju ziarenka w chlebie, dlatego teraz sypnęłam siemię lniane. Możecie dodać dowolne ulubione ziarna.

To co ważne przy robieniu tego chleba, to konieczność dwukrotnego składania ciasta w pierwszych 40 minutach wyrastania. Wystarczy brzegi ciasta składać do środka misy – coś jakbyśmy składali kartkę w kopertę. Dzięki temu, mamy ładnie wyrośnięty miąższ.
Skórka jest chrupiąca, co zawdzięczamy pieczeniu chleba w garnku, a później dopiekaniu go poza garnkiem.
Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że tak prosty przepis da tak dobre efekty. Miąższ jest doskonały. W sumie chleb tak ładnie pachniał, a skórka tak miło chrupała naciśnięta palcem, że nie daliśmy chlebkowi wystygnąć i kroiłam jeszcze ciepły.
Chleb pszenno-orkiszowy
Składniki
- 400 g mąki chlebowej pszennej
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży
- 350-400 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 garść siemienia lnianego (opcjonalnie)
Wykonanie
- Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do szklanki ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru. Odstawiamy aż drożdże ruszą na ok 20 min.
- Do miski wsypujemy mąki, drożdże, oliwę i sól. Wlewamy 100 ml wody.
- Wyrabiamy ciasto ok 5 min. Ja robię to robotem. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy wody. Ciasto ma być lepkie.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2h. W ciągu pierwszych 40 min, pamiętamy o dwukrotnym złożeniu ciasta (boki ciasta zbieramy do środka)
- Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy do środka żeliwny garnek i nagrzewamy ok 30 min.
- Ciasto wyjmujemy na stolnicę i formujemy bochenek.
- Bochenek wkładamy do gorącego garnka i pieczemy 40 min.
- Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10-15 min.
- Studzimy na kratce.