Pyszny , uniwersalny chleb orkiszowy na drożdżach. Idealny dla tych, którzy boją się zakwasu. Chleb ładnie wyrasta, doskonale smakuje i nie jest kłopotliwy w produkcji.
Przepis dostałam od znajomej, która ten chleb piecze od wielu lat. Możecie go modyfikować jak zwykle dodając ulubione nasionka czy też zmieniając proporcje i rodzaje mąki.
Możecie chleb wyrabiać robotem kuchennym, jednak ja do ciast drożdżowych stosuję maszynę do chleba. Wyrabiam w niej jedynie ciasto, bo sam pieczony w maszynie chleb mi nie odpowiada. Do wyrabiania ciasta, sprawdza się maszyna za to idealnie.
Składniki
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 300 g mąki orkiszowej ciemnej
- 450 ml letniej wody
- 7g suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
Instrukcje
- Do wody dodajemy sól i oliwę.
- Dodajemy mąkę, miód i drożdże.
- Wyrabiamy mikserem ok 5 min lub maszyną do chleba.
- Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem.
- Przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia 3-4h.
- Pieczemy w 200 stopniach 10 min, potem skręcamy temperaturę i pieczemy 40 min w 180 stopniach.
© 2024 MieszamWGarnku