Z drożdżami

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

15 maja 2017

Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne 😉 Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście 😉

My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek mąk – takich, jakie akurat mam pod ręką. Białe pieczywo pszenne, to u nas naprawdę rzadkość, dlatego potrafię docenić dobre pieczywo;) Bułki nie wyszły gliniaste, następnego dnia były równie smaczne i nie zmieniła się im konsystencja miąższu.

Ciasto na bułeczki wyrasta w zależności od temperatury, ok. 30 – 60 min. Bułeczki możecie piec same lub posypać ulubionymi nasionkami. To co dla mnie fajne to fakt, że wszystkie składniki wrzuciłam do miski robota, po wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie.

Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka.

Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą.

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

Składniki

  • 500 g mąki pszennej ( u mnie 400 g 550 i 100 g 650 )
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko do smarowania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiewamy.
  • W mące robimy dołek i wkruszamy drożdże.
  • Drożdże zasypujemy cukrem, dolewamy wodę.
  • Dosypujemy sól, uważając, aby nie miała bezpośredniej styczności z drożdżami.
  • Zaczynamy zagniatać ciasto.
  • Jak ciasto będzie miało dość zwartą strukturę, dodajemy olej.
  • Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką.
  • Odstawiamy na 30-60 min do podwojenia objętości.
  • Z ciasta formujemy bułeczki, które nacinamy ostrym nożem umaczanym w oleju.
  • Odstawiamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do podrośnięcia na 30 min.
  • Jeśli chcemy smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy ziarenkami.
  • Pieczemy ok 15 min do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i spryskanym wodą.
https://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-pszenne-drozdzach-szybkie/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *