Na zakwasie

Chleb żytni razowy na zakwasie

16 stycznia 2017
Jump to recipe

Dzisiaj zapraszam na chleb żytni razowy na zakwasie. Tradycyjny, dobry chleb, lekko kwaskowy co jest charakterystyczne dla chlebów żytnich. Ma ładny miąższ. Chleb nie jest specjalnie pracochłonny, ale na jego upieczenie a raczej wyrośnięcie potrzebujemy troszkę czasu. Za to warto go poświęcić.

Taki razowiec długo leży i cały czas jest bardzo smaczny. Doskonały do kanapek wszelkiego rodzaju.

Przepis pochodzi z książki „Chleb domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego. Pamiętam, jak jechaliśmy samochodem od weterynarza i w samochodzie słuchaliśmy audycji, w której był wywiad z autorem książki. U p. Piotra czuć pasję do chleba, pieczenia, w końcu to rodzinna tradycja. Przyznam szczerze, że byliśmy pod takim wrażeniem, że książkę nabyliśmy dość szybko, co dziwne, głównie pod wpływem męża. I to mąż jako pierwszy zabrał się za pieczenie chleba. Wybrał jeden przepis, swoją drogą nie wiem czy to nie ten,  rozpoczął wypiek… Potem było już gorzej, bo chleb jeden i kolejny nie wyszły i mąż się zniechęcił. Płakał trochę, że książka nie jest dla takich jak on, bo nie ma informacji, co robić jak np wyjdzie komin w chlebie albo zakalec…

Tak czy siak, książka u nas wróciła na półkę. Postanowiłam po nią sięgnąć niedawno i wybrałam właśnie ten przepis na prosty, klasyczny chleb. Pamiętając przygody męża, postanowiłam w ogóle nie eksperymentować, tylko ściśle trzymać się przepisu. Chlebek wyszedł i to naprawdę smaczny, jednak następnym razem dodam bez wątpienia miód, bo lubimy chleby z miodem w składzie.

U mnie był krótszy czas wyrastania ciasta. Już po 6h, ciasto było wyrośnięte i miało ładną gąbczastą strukturę.

Only registered users can comment.

  1. Piekłem trzy razy chleb żytni wg przepisu Pana Kucharskiego. Za każdym razem zakalec. Trzymam się ściśle przepisu, czas wyrastania 8-12h, czas garowania 8-12h. Czyżby to za długo?

    1. U mnie do uzyskania gąbczastej faktury ciasta wystarczyło 6h (Czy Pana ciasto ma taką fakturę?), zamiast 8-12. Co do garowania, to w przepisie jest 3-4 h. Proponuję skrócić czas garowania. Generalnie czas wyrastania w dużej mierze zależy od temperatury otoczenia. Upewniam się, zakwas był dokarmiany przed pieczeniem? Co do chleba żytniego na zakwasie, to nie jest to najprostszy wyrób 😉 Mi żytni chleb na zakwasie też kilkakrotnie się nie udał, może warto spróbować innego przepisu np. tego: https://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-zytni-na-zakwasie-2/
      I w którym miejscu ten zakalec konkretnie wychodzi?
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *