Na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie przepyszny i prosty

9 sierpnia 2016

chleb4Jak pisałam w innym wpisie, chleb żytni na zakwasie, nie jest łatwo upiec. Ten przepis odmienił moje zdanie o chlebie żytnim.  Jest naprawdę prosty w wykonaniu. Jedyne czego wymaga, to czasu do wyrośnięcia.

Mięciutki i wilgotny w środku, bardzo długo pozostaje świeży. Doskonały do kanapek.

Chleb regularnie piekę od jakiś 4 lat. Ten czas pozwolił nam docenić naprawdę dobre chleby. Te pieczone naturalnie chleby, może nie zawsze są tak piękne jak te sklepowe, za to zawsze zdrowsze i o niebo smaczniejsze niż ich sklepowi bracia.

chleb3

Przez to mamy nie lada problem, bo jadąc gdzieś z wizytą na kilka dni, mój mąż zaczyna wybrzydzać i przestaje jeść miejscowy chleb.  Żeby nie wyjść na niegrzecznych, myślałam, jak rozwiązać ten problem, bo trochę niefajnie sprawiać problem gospodarzom, którzy z założenia dają nam to, co mają najlepszego. Najlepszym pomysłem jaki przyszedł mi do głowy, było upieczenie chleba i podarowanie gospodarzom w prezencie. Obdarowana osoba czuje się miło, bo dostaje prezent, a nam również jest miło, bo jemy smaczne pieczywo 😉 Mam nadzieję, że nie czytają to nasi znajomi i rodzina ( Wam pieczemy oczywiście chleby z czystej sympatii 😉

Chleb piekłam już dwukrotnie. Przy pierwszym pieczeniu, wymieszałam mąkę chlebową z razową w stosunku 1:1. Przy drugim wypieku, nie miałam już takiej ilości mąki razowej, więc użyłam jej jedynie 100 g. Zdjęcie pochodzi właśnie z drugiego wypieku.

W podanych proporcji wychodzą 2 keksówki. Keksówki wypełniamy maksymalnie do połowy, bo chlebek ładnie wyrasta. Tradycyjnie jak przy chlebach na zakwasie, czas wyrastania jest dość długi i zależy od mocy naszego zakwasu jak i temperatury otoczenia. Teraz chlebki wyrastały mi ok 3-4h. Zimą na pewno ten okres się wydłuży. chleb2

Jeśli lubicie mniej wypieczoną skórkę, to po 40 min pieczenia zajrzyjcie do chleba i sprawdzcie, czy taki kolor skórki Wam pasuje, jeśli nie to pieczcie dalej. My lubimy dość mocno spieczony chleb, więc pieczemy go dość długo.

 

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *