Smaczny chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z nasionkami – tak jak to zwykle u nas bywa. Chleb prosty a zarazem szybki w wykonaniu. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, aby go przygotować.
Skórka jest chrupiąca a miąższ chleba nie wysycha.
Chlebek nie wymaga zagniatania a jedynie wymieszania dłonią wszystkich składników. U nas w wersji ze słonecznikiem i siemieniem w środku, ale możecie dodać dowolne, ulubione ziarna.
W lecie, czas jego wyrastania wynosi ok 2-3h, przy dość mocnym zakwasie. Jeśli będziecie go wykonywać o innej porze roku, kiedy będzie chłodniej, będzie pewnie rósł dłużej.
Składniki
- 300 g mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie)
- 300 g mąki żytniej razowej
- 500 ml wody
- 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię)
- 2/3 szkl. zakwasu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
Instrukcje
- Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę.
- Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
- Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas.
- Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp).
- Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu.
- Pieczemy 10 min w 230 stopniach.
- Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min.
- Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min.
© 2024 MieszamWGarnku
Pięknie się prezentuje! Zazdroszczę 🙂