Zupy

Zupa serowa z pulpecikami

9 grudnia 2015

Zupa z serków topionych

Jesień i zima to zdecydowanie okres, kiedy jem sporo zup. To właśnie po długim spacerze, one najlepiej rozgrzewają i od razu sycą.

Dzisiaj zupa serowa, z serków topionych. Jeszcze za dziecka gdzieś podpatrzona i swego czasu często wykonywana. Dzisiaj w nowej odsłonie z pulpecikami z mięsa mielonego. Jaki rodzaj mięska wybierzecie, zależy od Was. Mięso drobiowe da delikatniejszy smak, jeśli wybierzecie wołowo wieprzowe, pulpeciki będą cięższe.

Zupa z gatunku tych treściwych, wystarczy za dwudaniowy obiad.

Pulpeciki można wrzucić bezpośrednio do zupy i gotować – tutaj znów otrzymamy pulpeciki delikatniejsze, albo podsmażyć na patelni i potem przełożyć do zupy.

Zapraszam, jest prosta i szybka do wykonania. Jeśli boicie się wersji z pulpecikami, zawsze zupę możecie zaserwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa serowa z pulpecikami

Zupa serowa z pulpecikami

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • 3 serki topione
  • 250 gr mięsa mielonego
  • namoczona połówka kajzerki
  • 1 jajko
  • mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • natka

Sposób przygotowania

  • Bulion podgrzewamy.
  • Serki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu.
  • Mieszamy i czekamy aż się rozpuszczą
    Pulpety
  • Cebulkę obieramy, kroimy drobniutko i szklimy na maśle.
  • Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa.
  • Dodajemy jajko, sól i pieprz.
  • Wszystkie składniki starannie mieszamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  • Podsmażamy pulpeciki delikatnie* możemy pominąć i wrzucamy do zupy.
  • gotujemy ok 15 min.
  • Podajemy z natką

Notatki

Polecam w szczególności serki pieczarkowe. Jeśli pulpeciki nie kleją się, dosypujemy bułki tartej.

http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-serowa-z-pulpecikami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *