Fit | Zupy

Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

16 czerwca 2017

Jako dziecko nie przepadałam za smakiem zupy pomidorowej. Właściwie to nawet ją lubiłam, dopóki moja siostra powiedziała, że ona jej nie znosi. Skoro siostra i to starsza pomidorówki nie lubi, to chyba coś z tą zupą nie tak. I tak w dzieciństwie nie przepadałam za pomidorówką. Za to dzisiaj, zdecydowanie to jedna z bardziej ulubionych zup. Sprawdza się doskonale na jesieni i zimą. Co tam, w moich ciążowych zachciankach to też był nie rzadko numer jeden. Na dworzu 30 stopni, a ja muszę jeść gorącą pomidorową z kluchami i kupą zieleniny.

Odkąd byliśmy w Hiszpanii, na naszym stole zagościł hiszpański chłodnik czyli gazpacho. A dzisiaj zapraszam Was na odmianę gazpacho. Bardziej taki pomidorowy chłodnik. Chociaż może nie chłodnik, bo zupa z pieczonych pomidorów doskonała jest na zimno i na ciepło. Każdemu wedle potrzeb i jego upodobań.

I tak sobie  myślę, że to podpieczenie pomidorków z czosnkiem, bazylią i oliwą, robi naprawdę dobrą robotę. Smak jest głęboki, bardzo pomidorowy. Dodatkowo możemy ją zrobić w wersji łagodnej, tą polecamy dzieciom 😉 I na ostro, dla nas. Możemy podawać posypaną serem i zieleniną albo z grzankami. Jeśli lubisz, możesz dodać śmietanę na wierzch, ale po prawdzie, im prościej tym smaczniej, więc nie wysilajcie się zbytnio na kombinowanie z dodatkami 😉

Czyż taka kombinacja nie wygląda genialnie? Uwielbiam przekrojony w poprzek czosnek 😉

Jedynym elementem jakiego nie lubię przy robieniu tej zupy, jest obieranie pomidorów. Ale ktoś musi to zrobić 😉 Za to zapach poddanych obróbce termicznej w dowolnej formie pomidorów…bezcenny.

Ja mam upatrzone miejsce na swoim bazarze, gdzie kupuję tańsze pomidory z przeznaczeniem na zupę. Nie musicie tutaj dawać pełnowartościowych warzywek, bo będziemy potem je i tak blendować. Możecie użyć ulubionej odmiany pomidorów lub też najzwyklejszych.

Do zrobienia zupy możecie użyć wywaru mięsnego lub jarzynowego. Oczywiście, na wywarze z warzyw, zupa będzie delikatniejsza.

Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

Składniki

  • 1 l wywaru
  • 1-1,5 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szkl. oliwy do polania pomidorów
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
  • Garść bazylii
    Dodatkowo (opcjonalnie)
  • Feta
  • grzanki
  • śmietana

Sposób przygotowania

  • Pomidory kroimy na ósemki lub mniejsze na połówki.
  • Przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
  • Czosnek przekrawamy na pół, dodajemy do pomidorów.
  • Dodajemy kilka liści bazylii, polewamy oliwą i zapiekamy ok. 1 h.
  • Pomidory wyjmujemy, lekko studzimy i zdejmujemy z nich skórki.
  • Na maśle szklimy cebulę.
  • Czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do cebuli.
  • Dodajemy pomidory i zalewamy bulionem.
  • Dodajemy przyprawy i sos spod pomidorów.
  • Gotujemy ok 20 min, aby płyn się zredukował.
  • Doprawiamy do smaku, blendujemy.
  • Podajemy według uznania.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow-zupa-krem-pomidorowa/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *