Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

Jako dziecko nie przepadałam za smakiem zupy pomidorowej. Właściwie to nawet ją lubiłam, dopóki moja siostra powiedziała, że ona jej nie znosi. Skoro siostra i to starsza pomidorówki nie lubi, to chyba coś z tą zupą nie tak. I tak w dzieciństwie nie przepadałam za pomidorówką. Za to dzisiaj, zdecydowanie to jedna z bardziej ulubionych zup. Sprawdza się doskonale na jesieni i zimą. Co tam, w moich ciążowych zachciankach to też był nie rzadko numer jeden. Na dworzu 30 stopni, a ja muszę jeść gorącą pomidorową z kluchami i kupą zieleniny.

Odkąd byliśmy w Hiszpanii, na naszym stole zagościł hiszpański chłodnik czyli gazpacho. A dzisiaj zapraszam Was na odmianę gazpacho. Bardziej taki pomidorowy chłodnik. Chociaż może nie chłodnik, bo zupa z pieczonych pomidorów doskonała jest na zimno i na ciepło. Każdemu wedle potrzeb i jego upodobań.

I tak sobie  myślę, że to podpieczenie pomidorków z czosnkiem, bazylią i oliwą, robi naprawdę dobrą robotę. Smak jest głęboki, bardzo pomidorowy. Dodatkowo możemy ją zrobić w wersji łagodnej, tą polecamy dzieciom 😉 I na ostro, dla nas. Możemy podawać posypaną serem i zieleniną albo z grzankami. Jeśli lubisz, możesz dodać śmietanę na wierzch, ale po prawdzie, im prościej tym smaczniej, więc nie wysilajcie się zbytnio na kombinowanie z dodatkami 😉

Czyż taka kombinacja nie wygląda genialnie? Uwielbiam przekrojony w poprzek czosnek 😉

Jedynym elementem jakiego nie lubię przy robieniu tej zupy, jest obieranie pomidorów. Ale ktoś musi to zrobić 😉 Za to zapach poddanych obróbce termicznej w dowolnej formie pomidorów…bezcenny.

Ja mam upatrzone miejsce na swoim bazarze, gdzie kupuję tańsze pomidory z przeznaczeniem na zupę. Nie musicie tutaj dawać pełnowartościowych warzywek, bo będziemy potem je i tak blendować. Możecie użyć ulubionej odmiany pomidorów lub też najzwyklejszych.

Do zrobienia zupy możecie użyć wywaru mięsnego lub jarzynowego. Oczywiście, na wywarze z warzyw, zupa będzie delikatniejsza.

Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

Składniki

  • 1 l wywaru
  • 1-1,5 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szkl. oliwy do polania pomidorów
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
  • Garść bazylii
    Dodatkowo (opcjonalnie)
  • Feta
  • grzanki
  • śmietana

Sposób przygotowania

  • Pomidory kroimy na ósemki lub mniejsze na połówki.
  • Przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
  • Czosnek przekrawamy na pół, dodajemy do pomidorów.
  • Dodajemy kilka liści bazylii, polewamy oliwą i zapiekamy ok. 1 h.
  • Pomidory wyjmujemy, lekko studzimy i zdejmujemy z nich skórki.
  • Na maśle szklimy cebulę.
  • Czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do cebuli.
  • Dodajemy pomidory i zalewamy bulionem.
  • Dodajemy przyprawy i sos spod pomidorów.
  • Gotujemy ok 20 min, aby płyn się zredukował.
  • Doprawiamy do smaku, blendujemy.
  • Podajemy według uznania.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow-zupa-krem-pomidorowa/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany