Zupy

Zupa krem z marchwi

12 lutego 2016

zupa krem z marchewki

Zupy krem to jedne z moich ulubionych zup, niezależnie z jakich warzyw je zrobimy. Są bardzo sycące i do zrobienia w niedługim czasie.

Zupę krem z marchewki robiłam po raz pierwszy i nie bardzo wiedziałam, czego się spodziewać. Czy słodyczy ugotowanej marchewki, czy raczej czegoś innego.

Zupa łączy w sobie ostry smak z przypraw ze słodkością marchewki. Ma delikatnie orientalną nutę. Mogę ją polecić wszystkim z czystym sumieniem. Z wyglądu i konsystencji przypomina zupę dyniową.  Jeśli więc lubisz zupę krem z dyni, spróbuj koniecznie kremu z marchewki.

Oczywiście, jeśli lubicie mocne, ostre smaki, możecie dodać do zupy więcej przypraw jak curry czy papryka.

Ja na pewno następnym razem spróbuję wariant z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Serwując tą zupę możemy dodać również podprażone pestki dyni czy słonecznika.

Zupa jest bardzo prosta do zrobienia i poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. marchewkowa3

Dzięki dodatkowi do zupy ziemniaków, zupa jest bardzo gęsta. Jeśli nie mamy mleczka kokosowego, możemy zastąpić go śmietaną. marchewkowa

Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki

Składniki

  • 5 sporych marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1-1,5 l bulionu w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać
  • szczypta curry/papryki
  • grzanki

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuszczamy.
  • Cebulę obieramy i dowolnie kroimy. Wrzucamy na gorące masło.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy obrany i posiekany czosnek i imbir.
  • Dusimy razem kilka minut.
  • W tym czasie marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
  • Dorzucamy marchewkę do cebuli.
  • Dusimy ok 10 min i zalewamy bulionem.
  • Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
  • Gotujemy do miękkości ok 20-25 min.
  • Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe.
  • Blendujemy na krem.
  • Podajemy z grzankami.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-z-marchwi/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Pamiętam gdy pierwszy raz skosztowałam tej zupy. Myślałam, że będzie obrzydliwa! A tu takie zaskoczenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *