Zupy

Zupa gulaszowa

28 listopada 2016
Jump to recipe

Dzisiaj mnie naszło na coś mięsnego, ale nie byle jakiego. Padło na zupę gulaszową. Bo taka zupa, zastąpi Wam spokojnie cały obiad, szczególnie jak sypniecie do niej np. kaszy czy łazanek. U mnie, zupa jednak w wersji podstawowej a i tak świetnie sycąca i rozgrzewająca.

Lubicie takie gęste zupy? Ja uwielbiam, szczególnie jesienią i zimą. Wtedy odpada mi robienie drugiego dania, bo spokojnie taką zupą się najadamy. A w zupce naprawdę same rarytasy – mięsko, możecie sami wybrać czy to będzie tylko wołowina, czy może dorzucicie wieprzowinę? Wiem, że niektórzy nie lubią wołowiny, więc oryginalne mięso wołowe, można zastąpić również wieprzowiną. Zupę możecie zrobić łagodną, lub też ostro jeżdżącą po podniebieniu 😉 Uwaga, w takim wariancie polecam serwować ją z jakimś dodatkiem np. pieczywem.

zupa gulaszowa

Co tu jeszcze znajdziemy? Ano pomidory, ja użyłam krojonych pomidorów z puszki, ale świetnie nada się również pulpa pomidorowa. Papryka, może być i czerwona albo dla urozmaicenia barw, po kawałku papryk w kilku kolorach.

Jeśli lubisz aby zupa była bardzo zawiesista, możesz zagęścić ją mąką pod koniec gotowania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *