Zupy

Zupa cebulowa z grzankami

6 stycznia 2016

cebulowa2

Zupa cebulowa z grzankami to idealne danie aby rozgrzać się po spacerze w zimowy dzień. Zupę cebulową jemy w sumie od niedawna, bo wcześniej jakoś myśl o zjedzeniu zupy z czego jak czego ale cebuli, odrzucała mnie.

Zmianę podejścia do tego dania zawdzięczam a jakże, rodzicom;) Pierwszy raz zupkę jadłam u nich i była po prostu rewelacyjna. Jeśli nie jedliście jeszcze, koniecznie spróbujcie. Lekko słodkawy smak, z grzankami jest kompletnym daniem.

Możecie oczywiście podać ją z groszkiem ptysiowym albo grzankami krojonymi w kostkę. Ja osobiście preferuję grzanki serwowane obok, mocno natarte czosnkiem. Rodzice lubią takie duże grzanki, położyć na górę talerza i takie zestawienie serwują swoim gościom.

Kolor zupy w dużej mierze zależy od stopnia zrumienienia cebuli. Na zdjęciu jest zupa z praktycznie tylko zeszklonej cebuli. Jeśli chcecie mieć bardziej intensywny ciemniejszy kolor, musicie bardziej zrumienić cebulkę.

Obojętnie jaki dodatek wybierzecie do zupy, podbijecie nią na pewno swoich gości.

 

Przepis na 2 osoby.

Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki

  • 4 duże cebule
  • 2 listki laurowe
  • 1 kajzerka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • oliwa 2 łyżki
  • tymianek, estragon
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Cebulę obieramy i kroimy na talarki.
  • Cebulę posypujemy mąką.
  • Pokrojone krążki cebuli wrzucamy na masło.
  • Szklimy lub rumienimy (patrz wpis ->kolor zupy)
  • Posypujemy tymiankiem i estragonem.
  • Po osiągnięciu odpowiedniego koloru cebuli, dodajemy bulion.
  • Dusimy ok 20 min (do miękkości cebuli). Doprawiamy solą i pieprzem.
    Grzanki
  • Kajzerkę kroimy na kromeczki.
  • Każdą kromkę nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą.
  • Na koniec posypujemy startym, żółtym serem.
  • Pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-cebulowa-z-grzankami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *