Zupy

Warianka zupa łemkowska na kwasie z kapusty

12 kwietnia 2016

warianka

Ten przepis to wspomnienie po wizycie w Karczmie Łemkowskiej, z której to recenzję zamieściłam TU. Zupa nam tak smakowała, że chciałam ją powtórzyć w domu. Niby to kapuśniak, ale jednak nie.

Warianka robiona jest na kwasie z kapusty kiszonej a nie samej kapuście. Kwas z kapusty nazywany jest warem, stąd nazwa potrawy. Spotkałam się z odmianą galicyjską warianki i tam gotowana jest na burakach.

Zupa jest dość ostra w smaku, ale mu lubimy takie ostre smaki, więc dodałam nawet więcej czosnku i to wyciśniętego przez praskę.

Jeśli chcecie spróbować nowych smaków, to naprawdę warto. W karczmie jedliśmy w zupie pierogi z mięsem, ale tutaj dałam polecane ziemniaki w mundurkach jak i skwarki. Skwarki możecie zastąpić łyżką oleju lnianego. Zupa jest aromatyczna i zawiera czosnek i kminek, czyli to co lubimy, musiała zatem nam smakować 😉 Jeśli nie odpowiada Wam aż tak mdły kolor zupy, to zmniejszcie ilość mąki o połowę.

We wszystkich przepisach na zupę znalezionych w internecie nie ma nic o dodawaniu kapusty do samej zupy. Ale ponieważ jakby nie było to odmiana kapuśniaka a i w karczmie kapusty trochę było w zupie, tak i u nas wylądowała w garnku kapusta kiszona, jednak w niewielkiej ilość – po prostu dla smaku. W przepisach też nie ma mowy o wędzonym żeberku, ale ja lubię konkretne zupy, więc u mnie zupa na wywarze z żeberka wędzonego, chociaż zastrzegam, że nigdzie w przepisach tego żeberka nie znajdziecie i to czysty mój wymysł, za to dający dobry efekt;)

Warto również poczytać o tym, kim byli i są Łemkowie oraz jaka była historia tej grupy etnicznej na ziemiach Polski. Więcej o Łemkach przeczytacie w Wikipedii.

Zostaje mi zaprosić na zupę 😉

Warianka zupa na kwasie z kapusty

Warianka zupa na kwasie z kapusty

Składniki

  • 300 ml kwasu z kapusty kiszonej
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • łyżeczka kminku
  • 2+1 ząbki czosnku
  • garść kapusty kiszonej
  • skwarki
  • wędzone żeberko
  • 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu

Sposób przygotowania

  • Do kwasu dolewamy 200 ml wody, dokładamy żeberko i gotujemy ok 30 min.
  • Dodajemy przyprawy i 2 ząbki czosnku.
  • Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
  • W tym czasie w osobnym garnku gotujemy do miękkości ziemniaki w mundurkach.
  • W 100 ml wody rozrabiamy 2 łyżki mąki i dodajemy do zupy.
  • Wyciskamy ząbek czosnku i jeszcze gotujemy.
  • Na patelni robimy skwarki.
  • Zupę podajemy z pokrojonymi ziemniakami w mundurkach i skwarkami

Notatki

Jeśli nie lubicie skwarek, można je zastąpić olejem lnianym

http://mieszamwgarnku.pl/zupy/warianka-zupa-lemkowska-kwasie-kapusty/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *