Zupy

Kapuśniak tradycyjny

27 listopada 2015

kapuśniak

Uwielbiamy kapuśniak. Świetnie rozgrzewa w zimne dni i ma niepowtarzalny kwaskowy smak. Do tego lubię też zapach gotującej się kiszonej kapusty. Kojarzy mi się zawsze ze Świętami.

Jest sycący, bogaty w kapustę, kiełbasę, boczek czy ziemniaki. Jeśli szukacie pomysłu na pożywną zupę, kapuśniak w tej roli sprawdzi się doskonale.

Kapuśniak tradycyjny

Kapuśniak tradycyjny

Składniki

  • 0,3 kg kiszonej kapusty
  • 2 l bulionu (najlepiej bulion mięsny)
  • 500 ml+500 ml wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • zabek czosnku
  • 300 gr kiełbasy i boczku (łącznie)
  • ziele angielskie, listki laurowe

Sposób przygotowania

  • Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, to ją przepłukujemy.
  • Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą - 500 ml, dodajemy kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Gotujemy.
  • W drugim garnku nastawiamy 500 ml wody, na gotującą się wodę wrzucamy starte na tarce marchew, seler i pietruszkę.
  • Gotujemy ok 15 min.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • W tym czasie kiełbasę i boczek kroimy w paski lub kostkę.
  • Są dwie szkoły, możemy całość podsmażyć, lub wrzucić prosto do jarzynowego wywaru.
  • Do jarzyn dodajemy kapustę wraz z wodą w której się gotowała oraz bulion.
  • Zagotowujemy.
  • Dodajemy majeranek oraz przeciśnięty czosnek.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/kapusniak-tradycyjny/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *