Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa

Dzisiaj zapraszam Was na sos, a może konfiturę z żurawiny i jabłek. Idealna do mięsa, sera ale nie tylko. Pasuje nawet do budyniu, a może znajdziecie jeszcze jakieś inne zastosowania?

Warto przemycać żurawinę do naszej kuchni, bo jest naprawdę zdrowa, ale ma specyficzny smak i nie każdemu musi on pasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej liczbie osób 😉

Sosik doskonale smakuje i na zimno jak i na ciepło.

Ja go przechowuję w lodówce w słoiku przez ok. 1-1,5 tyg.

Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa

Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa

Składniki

  • 4 jabłka
  • 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4-1/2 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z całej cytryny
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  • Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Dodajemy pozostałe składniki bez masła i gotujemy 20-30 min w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać.
  • Dodajemy masło, blendujemy.
http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-lub-konfitura-zurawinowo-jablkowa-miesa/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany