Dodatki do dań głównych | Sałatki/Surówki

Szybkie pieczarki z majerankiem

20 października 2015

pieczarki z majerankiem

Są dni kiedy nie mam ochoty na surówkę, albo po prostu żadnego na nią pomysłu. Czasem najzwyklej się nie wyrabiam ze zrobieniem jej do obiadu. W takie dni idealnym rozwiązaniem są pieczarki na maśle z majerankiem.

Robi się je błyskawicznie, a dzięki podsmażaniu na maśle mają niesamowity smak.

Pasują do mięs, kasz jak i klusek.

Szybkie pieczarki z majerankiem

Składniki

  • 500 gr pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki majeranku
  • kilka gałązek natki
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Pieczarki myjemy, osuszamy.
  • Jeśli mamy większe pieczarki, przekrawamy je na 2 lub 4 części.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki.
  • Jeśli nie chcemy aby się zrumieniły, wcześniej skrapiamy je sokiem z cytryny.
  • Pieczarki delikatnie zrumieniamy, solimy i pieprzymy.
  • Po 1-2 minutach rozcieramy w dłoniach majeranek i posypujemy nim pieczarki.
  • Podajemy posypane natką.
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/szybkie-pieczarki-z-majerankiem/

pieczarki

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *