Sałatki/Surówki

Surówka z selera z orzechami

2 grudnia 2015

surówka z selera

Świetna surówka z selera, która podbije Wasze podniebienia. Seler z orzechami, dla miłośników z dodatkiem rodzynek ( u mnie tym razem żurwainy) i majonezem. Pyszna do wszelkiego rodzaju dań mięsnych.

Jeśli podaję ją na spotkaniach rodzinnych czy w gronie znajomych, zawsze wszyscy pytają o przepis.

Jedyną jej wadą jest to, że seler dość ciężko ściera się na tarce. Warto do tego celu użyć wszelkigo rodzaju robotów kuchennych, które nas wyręczą. Ponieważ mąż miał również jeść surówkę, zamiast rodzynek użyłam żurwainy. Też wyszło smacznie.

Surówka z selera z orzechami

Surówka z selera z orzechami

Składniki

  • 1/4 sporego selera
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • garść orzechów
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • Jabłko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  • Selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
  • Jabłko obieramy i ścieramy. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Rodzynki jeśli dodajemy namaczamy w gorącej wodzie na ok. 15-30 min.
  • Orzechy siekamy.
  • Rodzynki odcedzamy i dorzucamy do jabłka, orzechów i selera.
  • Dodajemy cukier i mieszamy z majonezem.

Notatki

W lżejszej wersji połowę majonezu możemy zastąpić jogurtem.

http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-z-selera-z-orzechami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *