Surówka z młodej kapusty

surowka z młodej kapusty

Wiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw.

Dzisiaj polecam lekką surówkę z młodej kapusty. Pewnie już dość macie duszonej kapusty pod wieloma postaciami. Ta surówka z młodą marchewką, papryką i pomidorem, będzie idealnym dodatkiem do dania obiadowego.

Moja kapusta miała już najlepszy czas za sobą, więc nie wygląda zbyt zielono na zdjęciach 🙂 Jeśli użyjecie świeżutkiej kapusty, Wasza surówka będzie jeszcze bardziej chrupiąca i zielona.

Jak to zwykle u mnie bywa, do środka surówki wrzuciłam to, co akurat miałam w lodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania.

Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka.

surowka2

Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam.

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 średnia młoda marchewka
  • 1/3 strąka papryki
  • 1 niewielki pomidor ( u mnie malinowy)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka octu, cukru
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oleju ( u mnie rzepakowy tłoczony na zimno)
  • Natka lub koperek do podania

Sposób przygotowania

  • Kapustę kroimy lub szatkujemy.
  • Pomidory, paprykę kroimy w kosteczkę.
  • Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem.
  • Polewamy olejem.
  • Mieszamy.
  • Przed podaniem posypujemy zielonym.
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany