Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym

Dzisiaj będzie zdrowo, zapraszamy więc na surówkę. Tradycyjnie jak to u nas, surówka z tego, co akurat było w lodówce. Padło na kapustę pekińską, którą nazywamy też pekinką. Kapusta pekińska to świetna baza do wielu potraw. Jeszcze nie próbowałam kapusty pekińskiej w wersji duszonej, ale wszystko przede mną. Świetnie komponuje się w mojej wersji naleśników, z nadzieniem po chińsku.

Wróćmy do naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, kukurydzę. W sumie pasowałoby dodać tutaj jeszcze cebulę czerwoną, jajka na twardo czy tuńczyka. Baza to jogurt naturalny z czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Jeśli nie odchudzacie się, lubicie głębsze smaki, to możecie wymieszać jogurt z majonezem.

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym

Składniki

  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • natka do ozdobienia
    Sos
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  • Warzywa siekamy,
  • Przygotowujemy sos.
  • Polewamy sosem warzywa.
  • Mieszamy.
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-pekinskiej-kukurydza-ogorkiem-kiszonym/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany