Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym

baklazany5

Bakłażany są nadal stosunkowo mało znane i używane w polskich domach. A szkoda, bo są zdrowe, smaczne i można je przygotowywać na dziesiątki sposobów. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, kiedy ich piękny kolor zachwyca na straganach.

Dzisiaj bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym. Jest to idealny dodatek do mięs, grilla czy jako przystawka.

Bakłażany, nazywane również oberżyną, są niezwykle popularne w Gruzji i pewnie tam należy się również doszukiwać korzeni tego dania.

Nie wiem jakich pomidorów użyjecie do sosu, ale warto trochę odlać powstały sok, bo bakłażan nam zniknie w wodnym, pomidorowym soku.

baklazan4

Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym

Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym

Składniki

  • 3 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • natka, bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
  • Bakłażan kroimy w kostkę, lekko solimy odstawiamy na 10 min.
  • Po tym czasie osuszamy ręczniczkiem bakłażana.
  • Bakłażana podsmażamy na złoto.
  • Pomidory kroimy w kostkę i odsączamy.
  • Dodajmy wyciśnięty czosnek.
  • Solimy i pieprzymy.
  • Mieszamy pomidory z bakłażanem, natką i bazylią.
  • Odstawiamy do lodówki na 1-2 h.
http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/baklazany-sosie-pomidorowo-czosnkowym/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany