Sałatki/Surówki

Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym

23 sierpnia 2016

surowka z pora z ogórkiem

Kolejna surówka, która powstała na zasadzie czyszczenia lodówki. Lądowało  w niej to, co akurat mieściła moja lodówka, a efekt był całkiem przyjemny dla podniebienia.

Ponieważ nie było zbyt dużo czasu, w surówce obok pora zawitał surowy kalafior. Jeśli do tego dodamy jabłko, ogórek i dla załamania koloru paprykę, to efekt może być zaskakujący.

I był…zaskakująco dobry. Jakoś nie wiem czemu, ale w tym roku dużo testuję na surowo te warzywa, które zwykle uważa się za te, przeznaczone do gotowania. I tak na surowo raczyliśmy się brokułem i kalafiorem. I tutaj powtórka z kalafiora. Dzięki surowości a może surowiźnie wszystkich warzyw, surówka świetnie chrupie. Jeśli nie lubicie aż tak chrupkiego pora lub ma też być on łagodniejszy w smaku, solimy go jakieś 20 min wcześniej, dzięki czemu puści sok i pozbędziemy się ostrego smaku.

Ja jak zwykle zachęcam do eksperymentów, dorzucenia kalarepki, rzodkiewki czy innych warzyw dla urozmaicenia smaku i koloru.

surowka z pora i kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *